Business

Benzinprisen står overfor stor joker

Benzinprisen står overfor en joker. En joker, der kan sende oliepriserne ned med omkring 10 procent, hvilket også vil få priserne på benzin til at falde. Benzinprisens joker kan du læse om herunder. I indslaget herover får du generelle tips til, hvordan du selv kan sænke prisen for din benzin med 92 øre per liter.

Prisen på benzin er faldet 33 øre siden 9. juli. Men, men, men... Den kan falde yderligere over de kommende måneder, hvis det, der i øjeblikket kan betegnes som benzinprisens joker, falder rigtigt ud.

I går udløb den midlertidige aftale, der er omkring Irans atomprogram uden at man var nået til enighed om en ny aftale. Det betyder i praksis, at den gamle aftale fortsætter fire måneder endnu. En aftale, der indebærer hårde sanktioner omkring Irans eksport af olie, der er gået ned med 60 procent.

Pres på oliemarkedet

Lykkes det til gengæld de vestlige lande at blive enige med Iran om en ny og permanent aftale om, hvordan landets atomprogram skal overvåges, kan det sende prisen på olie ned med 10 procent, mener olieanalytiker i Danske bank Jens Nærvig Pedersen.

- Hvis sanktionerne overfor Iran bliver ophævet, vil der flyde meget mere olie ud i oliemarkedet, og det vil lægge pres på olieprisen med det samme, siger Jens Nærvig Pedersen.

Fakta om aftalerne med Iran

Søndag udløb den midlertidige deadline omkring Irans atomprogram.

Næste deadline er 24. november.

Det var Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien, USA og Tyskland, der har indgået den aftale, der nu er udløbet (men som i praksis fortsætter indtil næste deadline 24. november).

Hensigten med aftalerne er, at begrænse Irans atomambitioner, så man sikrer sig, at Iran ikke pludselig har en atombombe.

Europa og Japan har i øjeblikket lagt sanktioner på Irans olieeksport, og Iran har derfor ikek eksporteret olie til Europa og Japan siden 2012. Irans olieeksport er nede med 60 procent, og det går hårdt ud over Irans økonomi. Derfor har også Iran en stor interesse i at indgå en permanent aftale, så der igen kan blive lukket op for eksporten til Europa og Japan.

Udover sikkerheden, har Vesten interesse i at få en aftale i land, fordi de vil føre til en mere stabil oliepris. En mere stabil oliepris vil give stabile benzinpriser til gavn for danskernes købekraft.

En aftale med Iran inden næste deadline den 24. november, vil ligeledes skabe en mere generel ro på oliemarkedet, mener han.

- Hvis Vesten kan begrænse Irans atomambitioner og vi ikke længere skal frygte, at de pludselig har en atombombe, vil den geopolitiske situation blive mere stabil, og dermed bliver der generelt mere sikkerhed om forsyningen af olie. Det vil betyde, at vi ikke får den her opblussende uro som giver pludselige stigninger i benzinpriserne, som vi har set i den senere tid.

Afgifter dæmper prisfaldet

Han peger på, at et fald i oliepriserne på 10 procent formentlig vil give et prisfald på benzin til danske bilister på godt 5 procent. Når benzinprisen herhjemme ikke falder helt så meget, skyldes det de afgifter og skatter som bliver pålagt benzin herhjemme.

Når prisen på benzin allerede er faldet 33 øre fra 9. juli til i dag, skyldes det to faktorer. For det første var priserne steget på grund af hærgende oprørsgrupper i Irak. Nu viser det sig dog, at disse oprør ikke har nogen indflydelse på Iraks eksport af olie, hvilket får olieprisen til at falde igen.

Derudover er Libyens regering nået til enighed med oprørsgrupper, der har sat sig på vigtige oliehavne, og det ser derfor ud til, at Libyen igen kan begynde at eksportere olie, hvilket også sender priserne ned, fordi udbuddet af olie bliver større.

Listeprisen på en liter benzin lyder mandag på 12,11 kroner per liter. Diesel koster 10,57 kroner per liter, men falder til gengæld 2 øre tirsdag formiddag, mens prisen på benzin tirsdag bliver liggende i nøjagtigt samme niveau.

-