De rigeste danskere bliver rigere

De rigeste 10 procent af danskerne fortsætter med at tjene flere penge, mens alle andre indtægtsgrupper i Danmark fik færre penge til at betale deres regninger, husleje og fornøjelser. Det afslører en særkørsel af de nyeste skattedata, som Danmarks Statistik har foretaget til Fagbladet 3F.

I 2012 tabte danskerne 0,4 procent af deres indtægt - 700 kroner om året. På samme tid steg indkomsten for de rigeste danskere med 0,8 procent - de fik dermed 4.000 kroner mere om året. Det er efter skat og reguleret for prisudvikling, skriver Fagbladet 3F.

- De rigeste bliver ikke ramt af arbejdsløshed og løntilbagegang under krisen. Samtidig er deres afkast på aktier ikke ramt på samme måde, forklarer Jørgen Stamhus, der er lektor ved Aalborg Universitet.

Tallene fra Danmarks Statistik dokumenterer også, at indtægterne for de rigeste ti procent i Danmark steget med 30 procent fra 2002 til 2012. I alt har de fået 122.000 mere om året på bankbogen - stadig efter skat og fraregnet prisstigninger.

På samme tid har almindelig danske lønmodtagere fået 29.000 mere om året - en stigning på 17 procent.

- Væksten i indkomst for de rigeste ti procent er markant højere end for alle andre. Ikke engang dem med mellemindkomst kan følge med. Deres stigning er halv så stor som de riges, siger Jørgen Stamhus.