Business

Kan være ideelt tidspunkt for sommerhuskøb, men...

Det er et ideelt tidspunkt at købe et sommerhus lige nu, vurderer banken Spar Nord. Ja, der er ting, der peger på, at det kan være billigt lige nu, men der er også store farer ved sommerhuskøb, siger ekspert ved boligøkonomisk Videncenter.

Priserne på sommerhuse ligger 24,5 procent under pristoppen i 2007. Du kan finansiere sommerhuset til historisk lave renter og der er booket flere uger i de danske sommerhuse resten af året end nogensinde før.

Alle faktorer, der er positive for sommerhusmarkedet i Danmark.

- Ser vi på driftsøkonomien i et sommerhuskøb, så ser det bedre ud i dag, end det har gjort i mange år. Der er meget at vælge imellem, du kan købe og finansiere relativt billigt, og hvis du er villig til at udleje huset, så kan du i mange tilfælde få en stor del af omkostningerne dækket på den måde, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Ekspert: Danskernes præferencer har ændret sig

Sekretariatschef hos Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen er enig i, at markedet for sommerhuse umiddelbart kan se attraktivt ud, fordi sommerhusene er faldet meget i pris. Han peger dog på, at danskernes muligheder for at holde ferie har ændret sig så voldsomt gennem de senere år, at sommerhusmarkedet også kan være ændret markant.

- Mange i den yngre generation har ikke overskud til at vedligeholde et sommerhus, fordi de har for travlt i hverdagen. Og alternativet til at tage i sommerhus i ferierne eller i weekenderne, er blevet meget attraktive, siger Curt Liliegreen til tv2.dk og uddyber:

Det handler mere end nogensinde om beliggenhed. Jeg tror, der er en del sommerhusområder som vi tidligere har kendt, som vil forsvinde, eller som vil falde i værdi

Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter

- I gamle dage havde folk måske mulighed for enten at holde ferie i et sommerhus i Danmark, eller også kunne de tage campingvognen til Østrig. I dag har mange almindelige lønmodtagere mulighed for at tage til Thailand eller til Florida. Og hvis de unge vil have en naturoplevelse, kan de tage til Peru for at vandre. Eller til Nepal, Himalaya, Laos eller Vietnam, siger Curt Liliegreen, der peger på, at også byerne er blevet mere attraktive i forhold til de ofte mere øde beliggende sommerhuse.

- 68-generationen flygtede ud af parcelhusene og ud af byerne og ud i sommerhusene i weekenderne. Men i dag er byen blevet attraktiv som et sted, man bruger. Det er blevet mere attraktivt at være i byen end at sidde og blomstre i en fyrreplantage eller i en ødegård i Skåne, siger Curt Liliegreen.

I nogle af de områder, som var attraktive for 30 år siden i mangel af bedre muligheder, får man en udfordring. Da skal man som køber passe på med, at man ikke kommer til at stå med et sommerhus, der en dag ligger i et område som vi kan kalde 'sommerhus-slum'

Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter

Beliggenheden vigtigere end nogensinde

Trods de faldende priser og de attraktive muligheder for at låne billigt, mener han derfor, man skal være opmærksom på ovenstående farer, hvis man overvejer at investere i et sommerhus.

Samtidig mener han, at priserne fremover i høj grad vil afhænge af, hvor i landet sommerhusene ligger.

Det handler mere end nogensinde om beliggenhed. Jeg tror, der er en del sommerhusområder som vi tidligere har kendt, som vil forsvinde, eller som vil falde i værdi

Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter

- Det handler mere end nogensinde om beliggenhed. Jeg tror, der er en del sommerhusområder som vi tidligere har kendt, som vil forsvinde, eller som vil falde i værdi. Men der vil stadig være et sommerhusmarked for de rigeste. Der vil altid være attraktive sommerhuse i områder som Gilleleje, Tisvilde og i Skagen, siger han og slutter så:

- Men i nogle af de områder, som var attraktive for 30 år siden i mangel af bedre muligheder, får man en udfordring. Da skal man som køber passe på med, at man ikke kommer til at stå med et sommerhus, der en dag ligger i et område som vi kan kalde 'sommerhus-slum'.