Schackenborgs nye konger: Købte slottet for 100 millioner

Schackenborg Slot har været i kongefamiliens eje siden 1978, men det er slut nu. Den 1. juli 2014 meddelte Hoffet, at Schackenborg Slot overgår til fondsdrift.

Fonden "Schackenborg Fonden" er stiftet af H.K.H. prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond med prins Joachim og prinsesse Marie som protektorer, skriver Hoffet i en meddelelse.

Ifølge Hoffet har de to fonde og holding-selskabet tilsammen skudt 100 million kroner i den nye fonde - penge, der er gået direkte til at købe slottet af prins Joachim.

Prinsen selv har indskudt 13 millioner i den nye fond, lyder det.

Schackenborg Slot:

Schackenborg Slot hed tidligere hed Møgeltønderhus.

Det ligger i Møgeltønder nær Tønder i Sønderjylland.

De oprindelige bygninger kan dateres tilbage til 1200-tallet, og de ejedes dengang af biskoppen i Ribe.

Efter reformationen i 1536 overgik de til kongen, og i 1661 blev slottet overdraget til Hans Schack, hvorefter det kom til at hedde Schackenborg Slot. De nuværende bygninger er opført midt i 1600-tallet.

I 1978, efter 11 generationer i Schack-slægtens eje, blev slottet overtaget af kongefamilien.

I 1993 blev slottet overtaget af H.K.H. prins Joachim. Sidenhen er H.K.H. prinsesse Marie flyttet ind.

Da parret blev gift i 2008 foregik vielsen i Møgeltønder Kirke. Den efterfølgende private bryllupsmiddag blev afholdt på Schackenborg Slot.

1. juli 2014 meddelte Hoffet, at Schackenborg Slot vil overgå til fondsdrift. Fonden "Schackenborg Fonden" er stiftet af H. K. H. prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond med D.K. H. prins Joachim og prinsesse Marie som protektorer.

Schackenborg Gods er på 969 hektar.

Hovedrige familier står bag

Det er ikke hvem som helst, der står bag fondene bag slottet, ligesom det heller ikke er helt ukendte personer, der skal sidde i bestyrelsen.

De tre organisationer, der har skudt penge i foretagendet, er alle stiftet eller ejet af tre kendte og ikke mindst hovedrige danske familier.

Bitten og Mads Clausens Fond, der er en af de tre organiationer, der har skudt penge i foretagendet, ringer måske en klokke, hvis også navnet Danfoss bliver nævnt.

Fonden blev grundlagt i 1971 af Bitten Clausen, enke efter Mads Clausen, der grundlagde Danfoss.

Lego-familien står bag den ene fond

Ole Kirk's Fond har den stenrige Lego-familie i ryggen. Fonden blev oprettet 1964 i erindring om virksomhedens stifter, Ole Kirk Kristiansen.

Ecco Holding A/S er moderselskabet for skogiganten Ecco Gruppen, der er ejet af den rigeste kvinde i Danmark: Hanni Toosbuy Kasprzak og hendes to børn

Ecco Holdings administrerende direktør, Gert Rahbek Klemmensen, er da også sikret en plads i bestyrelsen, oplyser Kongehuset.

Den kommer til at bestå af fem medlemmer.

Her er de fem nye konger af slottet

Per Have, der er tidligere CFO i Danfoss Fonden, og nuværende frontfigur i Bitten og Mads Clausens Fond, bliver fondens formand.

Henrik Wedell-Wedellsborg, der er kammerherre og advokat ved Bruun og Hjejle, bliver bestyrelsens juridiske mand.

Hofjægermester Hans Henrik Algreen-Ussing har erfaringen i at drive et gods. Han er godsejer ved Tirsbæk slot ved Vejle.

Også Lars Liebst, der er administrerende direktør i Tivoli, indtræder i den nye bestyrelse.

Som nævnt indtræder Ecco Holdings administrerende direktør, Gert Rahbek Klemmensen, også i bestyrelsen.

Almindelige danskere skal have adgang

Den nye bestyrelse skal arbejde på at bevare Schackenborg Slot som en af landsdelens vigtigste historiske ejendomme og sikre slottets kulturværdi for egnen.

Planen er, at der fortsat skal være adgang for offentligheden, og lejlighedsvist vil man åbne slottet for publikum, skriver Kongehuset i en meddelelse.

Derudover skal Schackenborg Slot og parken stilles til rådighed for særlige almennyttige arrangementer indenfor det kulturelle, videnskabelige, sociale og uddannelsesmæssige område, lyder det.