Business

Joachims milliongæld: Så meget har han lånt i Schackenborg

Kongehuset har tirsdag annonceret, at Prins Joachim og familien ikke længere skal bo permanent på Schackenborg i Møgeltønder. Selvom prinsens bolig er blevet købt af en fond for et trecifret millionbeløb, er der dog skår i glæden: Prinsen har gennem årene optaget lån i Schackenborg slot for over 40 millioner kroner.

Slottets fremtid er dog sikret.

Fremover skal herligheden administreres af en spritny fond, der får navnet Schackenborg Fonden, som en større kreds af pengestærke danskere har postet 100 millioner kroner i.

- Det, der sker, er, at de tre af stifterne indskyder 100 millioner kroner, og prins Joachim indskyder 13 millioner kroner i fonden. For det får fonden Schackenborg slot og den jord - 377 hektar- der ligger i umiddelbar tilknytning til slottet plus de bygninger, der ligger på områderne, siger hofmarskal Ove Ullerup til tv2.dk.

De 13 millioner vil stå i fonden som fri kapital, der skal bruges til at drive og vedligeholde slottet. Resten af pengene, de 100 millioner kroner, tilfalder prinsen. Det er prisen for slottet, forklarer hofmarskallen.

Prinsens millionlån:

10. maj 2007 låner prins Joachim 6,1 millioner kroner gennem Realkredit Danmark.

26. november 2008 låner han 7 millioner kroner hos Realkredit Danmark.

11. juli 2011 låner han endnu engang 8 millioner kroner gennem Realkredit Danmark.

16. august 2011 låner prinsen 800.000 kroner gennem Nykredit Bank.

18. juni 2013: Prinsen låner 19,8 millioner kroner hos Realkredit Danmark.

I løbet af syv år har prins Joachim lånt 41,7 millioner kroner i ejendommen.

Kilde:Tinglysning.dk

Har samlet milliongæld siden 2007

Boligen og de omkringliggende jordstykker, som prinsen fik i gave i 1978 af lensgreve Hans Schack og grevinde Karin, da han selv var en lille dreng, synes dog ikke at være i så god økonomisk form, som den har været.

Gennem årene har prins Joachim optaget adskillige lån i Schackenborg. Senest lånte han næsten 20 millioner gennem Realkredit Danmark 2013, viser en gennemgang af Tingbogen.

Siden 2007 har prinsen optaget lån i godset for i alt 41,7 millioner kroner.

Hvad pengene er brugt til, fremgår ikke af Tinglysningsbogen, ligesom det heller ikke fremgår, om prinsen har betalt pengene tilbage.

Så lav er den offentlige vurdering

Ifølge Tinglysningsbogen lyder den offentlige vurdering af slottet og de omkringliggende jordstykker dog væsentligt lavere.

Schackenborg Slot:

Schackenborg Slot hed tidligere hed Møgeltønderhus.

Det ligger i Møgeltønder nær Tønder i Sønderjylland.

De oprindelige bygninger kan dateres tilbage til 1200-tallet, og de ejedes dengang af biskoppen i Ribe.

Efter reformationen i 1536 overgik de til kongen, og i 1661 blev slottet overdraget til Hans Schack, hvorefter det kom til at hedde Schackenborg Slot. De nuværende bygninger er opført midt i 1600-tallet.

I 1978, efter 11 generationer i Schack-slægtens eje, blev slottet overtaget af kongefamilien.

I 1993 blev slottet overtaget af H.K.H. prins Joachim. Sidenhen er H.K.H. prinsesse Marie flyttet ind.

Da parret blev gift i 2008 foregik vielsen i Møgeltønder Kirke. Den efterfølgende private bryllupsmiddag blev afholdt på Schackenborg Slot.

1. juli 2014 meddelte Hoffet, at Schackenborg Slot vil overgå til fondsdrift. Fonden "Schackenborg Fonden" er stiftet af H. K. H. prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond med D.K. H. prins Joachim og prinsesse Marie som protektorer.

Schackenborg Gods er på 969 hektar.

Skat har vurderet, at boligen 'kun' er 31 millioner kroner værd, og grundværdien er sat til 9 millioner kroner, viser Tingbogen.

Tallene bør dog tages med det massive forbehold, at den offentlige vurdering næppe er et udtryk for, hvor meget Schackenborg egentligt er værd, da salgsprisen på ejendomme ofte er både højere og lavere end ejendomsværdien.

Kritiker: Pengene fosser ud af kassen

Ifølge jorunalist Jens Høvsgaards, der har gransket kongehusets økonomi i sin kritiske bog: "Det koster et kongerige", så er prins Joachims økonomi generelt ikke den bedste form.

- Der har været en frygtelig masse tiltag på Schackenborg. Han har beskæftiget sig med alt fra kornproduktion til salg af juletræer og kødproduktien, og han har forsøgt sig med egenproduktion af øl og snaps, siger Jens Høvsgaards til tv2.dk.

Og ifølge kongehus-kritikeren, så er det kun gået én vej for prinsens forretning på Schackenborg: Nedad.

Nok får prins Joachim støtte fra flere fronter, men det er stadig ikke nok til at holde liv i forretningen, mener han.

- Lægger man alle pengene sammen, viser det et stort flow af penge ind i kassen, men de går endnu hurtigere ud, end de går ind, siger Jens Høvsgaard.