Business

Flere kommuner tilbyder mikrolån: Lån 50.000 kr. rentefrit

Lån en pose penge af os, og start din egen forretning. Sådan lyder tilbuddet til arbejdsløse i et støt stigende antal kommuner, der nu tilbyder såkaldte mikrolån.

Det viser en rundringning, som Ugebrevet A4 har foretaget.

- Mikrolån til arbejdsløse er i vækst. Det er udtryk for en god idé, der spreder sig fra kommune til kommune, siger Thomas Bredgaard, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Fire kommuner tilbyder lånene

Siden A4 skrev om ordningen første gang for to år siden, er både København, Køge og Hvidovre kommuner fulgt i fodsporene på Aarhus, der har været foregangskommune på området.

Således har arbejdsløse i mindst fire kommuner i dag mulighed for at få et mikrolån, hvis ellers betingelserne er i orden.

Og i yderligere mindst fem andre kommuner er der lignende ordninger på vej, viser A4's rundringning.

Lån op til 50.000 kroner rentefrit

Mikrolånene er typisk op mod 50.000 kroner, der kort fortalt kan lånes rentefrit af modtagere af sygedagpenge, kontanthjælp og førtidspension, hvis de ellers har en fornuftig idé.

Lånene bliver typisk brugt til små forretninger, der sælger for eksempel havehjælp, rengøring eller frisørydelser.

- Det interessante ved ordningen er, at den bygger på den arbejdsløses eget frie initiativ og gode idé. Hvor mange andre tilbud i beskæftigelsesindsatsen handler mere om pligt og sanktioner, har dette en helt anden karakter, siger Thomas Bredgaard.

Køge: Otte lån om året

Den seneste kommune, der har åbnet kommunekassen for mikrolån, er Køge.

Her startede projektet for to måneder siden, og kommunen er nu i gang med at finde de første kandidater, der skal forsøge at skifte tilværelsen på overførselsindkomst ud med en tilværelse som selvstændig og selvforsørgende.

Der er afsat en halv million kroner om året frem til 2017 til projektet, hvor kommunen håber på at bevilge seks til otte lån om året.

- Vi vil gerne hjælpe kontanthjælpsmodtagere med at komme videre i livet ved, at de starter deres egen virksomhed. Det er en forholdsvis lille udgift for kommunen, men en kæmpe gevinst, hvis vi kan få bare nogle enkelte væk fra kontanthjælp. Derfor synes vi, det er værd at prøve, siger 2. viceborgmester Marie Stærke (S), hvis parti stod bag forslaget.

Aarhus: Resultaterne har været gode

For langt størstedelen af de kommuner, der giver sig i kast med mikrolån i disse år, kommer inspirationen fra Aarhus Kommune, der har været i gang på forsøgsbasis siden 2007 - og med en fast ordning fra 2012.

- Vi synes selv, at resultaterne har været rigtigt gode, både økonomisk og menneskeligt, fortæller virksomhedskonsulent Steen Rehoff Larsen, der har været med siden projektets begyndelse.

Han skal nu til at gå i gang med det femte forløb med mikrolån. På det seneste hold med 11 personer var der efter fem måneder stadig syv, der var selvstændige, og som ikke modtog offentlig forsørgelse, fortæller Steen Rehoff Larsen.

Han understreger, at formålet ikke kun er spare på overførselsindkomsterne:

- Mikrolån handler om at give borgerne ressourcer. Formålet er, at de bliver selvhjulpne, siger Steen Rehoff Larsen.

Han fortæller, at han har været i kontakt med 16 forskellige kommuner, der har udvist interesse for selv at indføre mikrolån.