Business

900.000 bankkunder snyder sig selv for store besparelser

Et stigende antal danskere går rundt med fantasien om at skifte bank, men det er reelt kun et fåtal, der gør noget ved sagen. De snyder sig selv for mange tusinde kroner, lyder det fra en bankekspert.

Ifølge Børsen er antallet af danskere, der overvejer at skifte bank, fordoblet på ganske få år. I 2010 overvejede 13 procent af danskerne at skifte deres nuværende bank ud med en anden, og antallet stiger og stiger.

Det tal steget til 26 procent i 2014, skriver avisen.

Det svarer til, at 1,2 millioner danskere går rundt og overvejer at skifte bank, men en ny opgørelse fra Analyse Danmark afslører ifølge avisen, at det kun er ganske få, der faktisk gør noget ved sagen.

Kun seks procent af danskerne, omkring 300.000 danske bankkunder, har skiftet bank i de seneste 12 måneder, mens de resterende 900.000 bliver siddende i deres gamle bank og drømmer.

De snyder sig selv for potentielt store besparelser, lyder det fra John Norden, der er adm. direktør og stifter af bankportalen Mybanker.dk.

Så meget kan du spare på et bankskift

Undersøgelsens konklusion overrasker ham dog ikke.

Danskernes manglende mobilitet, når det gælder bankforretningerne, skyldes, en mærkværdig form for loyalitetsfornemmelse over for banken, og fordi kunderne generelt ikke kan overskue at skifte, vurderer John Norden.

Det bør man dog overvinde, for der kan være rigtig mange penge at spare ved at skifte bank, lyder det fra John Norden.

I den seneste måned har 1.470 bankkunder brugt Mybanker.dks Skift-bank-service, og de har gennemsnitligt kunnet spare omkring 8.000 kroner om året ved at skifte bank, viser en opgørelse fra Mybanker.dk.

Havde de 1.470 bankkunder skiftet bank, ville de i løbet af fem år gennemsnitligt have tjent eller sparet 39.800 kroner efter fem år, lyder det fra John Norden.

Derfor skifter vi ikke banken ud

Årsagen til, at danskerne ikke skifter bank skal findes i måde man kan skifte bank på, mener Henrik Feindor Christensen, direktør i Analyse Danmark, der står bag undersøgelsen, der bringes i Børsen.

Teknikken er en drillepind, når danskerne vil skifte bank, siger han til Børsen:

- Jeg tror, at det opleves som meget besværligt. Der er for eksempel 17 procent, der ville skifte, hvis man blot kunne trykke på en knap.

Den betragtning er John Norden helt på linje med.

Kan ikke overskue papirarbejdet

Selvom det reelt kun tager omkring 1 time at samle de papirer, som modtager-banken skal bruge for at sørge for overførslen, så bruger mange af kunderne op til 39 dage på at skifte bank, lyder det.

Selv efter at bankkunderne har besluttet sig for at skifte bank, tager det således over en måned at gøre det, der burde tage en time.

- Det største problem er papirarbejdet. Kunne man gøre det hele elektronisk, ville det hele gå meget nemmere, siger John Norden.

Sådan skifter du bank

Ønsker man at skifte bank skal man i dag typisk grave årsopgørelsen frem og finde tre lønsedler, som man skal sende til den bank, man vil skifte til.

Ønsker man at skifte bank, skal man bare gribe knoglen eller sende en mail til en konkurrent. Selve papirarbejdet er nemt.

Alle oplysningerne kan findes elektroniksk; enten på skat.dk eller i sin e-boks, men det er alligevel en barriere for folk, mener John Norden.

- For nogle kunder tager det bare lang tid at finde frem til de papirer, som man skal bruge for at skifte bank, siger han til tv2.dk.

Det er ikke 'normalt' at skifte bank

Derudover er problemet, at folk er for loyale over for deres nuværende bank, mener John Norden.

- En stor del af problemet er, at danskerne nærmest er vokset op med, at det at skifte bank, det gør man bare ikke.

- Folk bliver underligt skæve, når det gælder det her. De tror, det er noget forfærdeligt noget, men dybest set, tager det maks en time at skifte bank. Alt bliver ordnet af modtager-banken. Det er ikke særligt komplekst, når det kommer til stykket, og det bliver kun nemmere at skifte bank, siger John Norden til tv2.dk.