Indbrud i sommerhuse bliver dyrere

Erstatninger efter indbrud i sommerhuse stiger. Der står designermøbler i danske sommerhuse, og forsikringsselskaberne bruger derfor flere penge på erstatninger.

Moster Ellas udtjente sofa, den gamle køjeseng og de umoderne lamper.

Tidligere var sommerhuset ofte stedet, hvor de gamle møbler fik en plads i solen - men den tid er ovre mange steder.

Nu fylder flere og flere danskere sommerhuset med både designermøbler og dyre lamper - og det ved indbrudstyvene alt om.

Hos forsikringsselskabet If er erstatningsudbetalingerne pr. indbrud i fritidshuse de seneste 10 år steget med over 70 procent, viser en opgørelse.

- Det er formentlig som følge af, at mange i årene med højkonjunktur har skruet op for det private forbrug og købt dyre møbler - enten til sommerhuset eller til helårsboligen. Så er de gamle møbelklassikere rykket til sommerhuset, siger Carsten Mølgaard, teamleder i skadeafdelingen hos If Skadeforsikring.

- Før den tid, var det typisk kun fra helårsboliger og virksomheder, at vi oplevede tyveri af designermøbler, men i dag fylder det også i opgørelserne over fritidshuse, siger han.

Samtidig er erfaringen, at mange ikke længere kun bruger sommerhuset i de varme måneder. Flere får sommer- og fritidshuse, som de slapper af i hele året.

- Når vores kunder opholder sig længere tid i sommerhuset, vil de ikke gå ned i standard. Derfor bliver der fyldt mere og mere eksklusivt inventar i sommerhusene, siger Carsten Mølgaard.

Og det er ikke kun dyre møbler, vi putter ind i sommerhuset. Når vi har fri, vil vi stadig se tv på en fladskærm. Og dem er indbrudstyvene også parate til at tage med sig.

Hos If har man eksempler på kunder, der har haft indbrud flere gange, fordi tyvene har erfaret, at dyre møbler bliver erstattet med tilsvarende. Tyvene vender derfor tilbage til adressen få måneder efter.

Fritidshuse er attraktive for indbrudstyve i både høj- og lavsæsonen. Folk tager mobiltelefoner, tablets, kamera og computere med i fritidshuset, så værdierne i husene stiger i højsæsonen og kan friste.

Omvendt er der i lavsæsonen mere øde i sommerhusområderne, og så kan en indbrudstyv arbejde i fred og ro.