Her er prisen for valget

Søndagens valg kostede et sted mellem 125 og 145 millioner kroner, vurderer Økonomi- og Indenrigsministeriet. Brevstemmerne er markant de dyreste.

100 millioner kroner. Det er prisen for valget til Europaparlamentet. Læg dertil mellem 25 og 45 millioner kroner for folkeafstemningen om Patentdomstolen. Så har du den samlede pris for gårsdagens valg. Det vurderer Økonomi- og Indenrigsministeriet overfor tv2.dk.

Selvom det umiddelbart lyder af mange penge, er det ikke et prisniveau, vi skal være kede af, mener valgforsker og forskningschef ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch.

- Det er det beløb et valg koster, og det gør det uanset, hvad det er, vi stemmer om. Når man hører beløb, der hedder 125 eller 145 millioner kroner, så lyder det af mange penge, men det er det jo ikke i det store hele. Det er prisen for demokratiet.

Havde man uddelt begge stemmesedler ved samme bord, kunne man have sparet personalet ved det andet bord. Men man har valgt at uddele stemmesedlerne fra to borde, for at sikre, at der ikke begås fejl

Valgforsker Roger Buch

Det går millionerne til

Pengene går især til de valgtilforordnede, der får et lille beløb, ligesom det koster penge at trykke de mange stemmesedler.

Valgforskeren peger på, at prisen på 25 til 45 millioner kroner for at holde valg om patentdomstolen er billigt for en folkeafstemning, og at det er billigere end hvis man havde afholdt folkeafstemningen alene.

Når man hører beløb, der hedder 125 eller 145 millioner kroner, så lyder det af mange penge, men det er det jo ikke i det store hele. Det er prisen for demokratiet

Valgforsker Roger Buch

Prisen for folkeafstemningen om patentdomstolen kunne dog have været endnu lavere, hvis man ikke havde valgt at opstille to valgborde søndag, men i stedet havde uddelt begge stemmesedler fra samme valgbord.

- Dem, der var henne at stemme søndag oplevede, at de skulle hente de to stemmesedler ved to forskellige valgborde. Havde man uddelt begge stemmesedler ved samme bord, kunne man have sparet personalet ved det andet bord. Men man har valgt at uddele stemmesedlerne fra to borde, for at sikre, at der ikke begås fejl, siger Roger Buch.

En brevstemme koster 100 kroner

Den dyreste del af valget har uden sammenligning været de mange brevstemmer. Ved det seneste kommunalvalg vurderede Økonomi- og Indenrigsministeriet overfor tv2.dk, at en brevstemme koster 100 kroner per styk, og den pris gælder stadig, mener valgforskeren.

Når det er så dyrt, skyldes det, at håndteringen af brevstemmerne er langt mere besværlige end stemmerne på valgstederne

Valgforsker Roger Buch om omkostningen ved en brevstemme

- Det var nogenlunde samme pris for en brevstemme til valget søndag. Når det er så dyrt, skyldes det, at håndteringen af brevstemmerne er langt mere besværlige end stemmerne på valgstederne. Man stiller ekstraordinære valgsteder til rådighed på biblioteker og på banegårde. Jeg bor selv i Randers, men jeg kan godt brevstemme i Aarhus. Efterfølgende skal en brevstemme fragtes hen til det valgsted hvor man ellers skulle have stemt, forklarer Roger Buch.