Business

Dansk succes: Fra få dollars til halv milliard

Det danske IT-firma Zendesk debuterede torsdag på børsen i New York med stor succes.

Zendesk laver cloud-løsninger til at optimere virksomheders kundekontakt og så dagens lys i København i 2007. På trods af flere forsøg lykkedes det ikke it-virksomheden at overbevise danske venturekapitalfonde om potentialet i sin forretningsmodel, så i 2009 rykkede Zendesk til San Francisco.

Her lykkedes det at skaffe kaptal fra en amerikansk investorklynge, og Zendesk er vokset til 500 ansatte og mere end 40.000 kunder fordelt over hele verden. Torsdag blev der så rejst endnu mere kapital i Zendesk, da virksomheden med en startkursen på ni dollar entrerede den amerikanske børs.

Stifterne af Zendesk fik i dagens anledning lov at åbne New York Stock Exchange, og det var en stor oplevelse, fortæller Mikkel Svane, administrerende direktør og en af stifterne:

- Det er kulminationen på en masse arbejde. Først og fremmest syv års rejse, og så en masse arbejde på at gøre forretningen klar til at blive børsnoteret.

- Det er en stor følelsesmæssig oplevelse ikke bare for mig, men hele firmaet, fortætter Mikkel Svane til TV 2 NEWS.

Han kan glæde sig over, at aktien allerede efter få timer er steget med cirka 30 procent, og Zendesk har således nu rejst kapital på lidt over en halv milliard kroner.

- I den amerikanske økonomi, Silicon Valley i San Francisco, der er en meget, meget stor økonomi, man kan tappe ind på, og det er selvfølgelig meget nemmere at rejse den størrelse af risikovillig kapital, hvis man har brug for at vokse med sin virksomhed så aggressivt, siger Mikkel Svane.

Zendesk blev stiftet i København i 2007 og fik allerede året efter den første store kunde i den amerikanske medie-gigant MSNBC.

I 2009 rykkede Zendesks stiftere til San Francisco for at skaffe kapital, og det lykkedes - blandt andet det store investeringsselskab Matrix Partners var blandt investorerne.

Zendesk kom i 2013 ud med en omsætning på 72 millioner dollar (392 mio. kr.) og et underskud på 22,6 millioner dollar (123 mio. kr.).

Hør Mikkel Svanes kommentar til børsnoteringen - og hvad han svarer til spørgsmålet om, hvorvidt Zendesk snart skal til at give overskud - i videoen øverst.