Business

Boligkrig på vej: Nu starter kampen om dine penge

Normalt, når der skal købes og sælges en bolig, så foregår det gennem en ejendomsmægler, men det vil foreningen Danske Boligadvokater lave om på.

Foreningen rasler med sablen. Med et nyt site og en app, der er på trapperne, vil man kapre kunder fra ejendomsmæglerne og dermed bryde et mangeårigt monopol på boligmarkedet, lyder det.

Sitet, bolighandel.dk, er allerede gået i luften. Fra og med mandag kan danskere på boligmarkedet hente tips og tricks til, hvordan man bedst sælger sin bolig og samtidigt holder stien ren - rent juridisk, lyder det.

Det gælder alt fra køb og salg ejerlejligheder, villaer, andelsboliger og sågar tvangsauktioner, og senere vil boligportalen blive udbygget et univers for lejeboligmarkedet, oplyser Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater.

Boligadvokat: Det er det første angreb

Ifølge Jan Schøtt-Petersen er hjemmesiden det første angreb på mæglernes mangeårige monopol på boligmarkedet.

- I alt for lang tid har mæglerne haft et monopol-lignende greb i salget af private boliger, men boligsælgerne efterspørger nye fleksible løsninger, der passer til deres individuelle behov, lyder det fra Jan Schøtt-Petersen.

Ved at gøre det nemmere for danskerne at sælge bolig selv, håber man på, at sælgerne i en stigende grad dropper det dyrere mæglergebyr og søger assistance hos en boligadvokat, lyder det.

Vil have del i et voksende marked

Ifølge de danske boligadvokater kan boligsælgerne nemlig i gennemsnit spare omkring 1-2 månedslønninger ved at sælge selv - hjulpet godt på vej af en boligadvokat.

- Vi vil have del i det her marked ved især at understøtte sælg-selv-sælgerne, som vi ser som et voksende marked, siger han til tv2.dk.

Næste skridt i boligadvokaterne angreb er lanceringen af en app, som købere og sælgere kan bruge til at vurdere deres boliger - helt uden hjælp fra en ejendomsmægler, fortsætter han.

- Det er et vurderingsværktøj, som sætter os i stand til at finde historiske og aktuelle priser i et nærområde, som fastlægges sammen med klienterne, og hvor man kan sammenligne ejendomme og priser, der udvælges og identificeres sammen med klienten, siger Jan Schøtt-Petersen.

Sådan kommer app'en til at virke

Den kommer til at fungere på den måde, at man klikker en adresse ind på sin telefon eller tablet og definerer i hvilken radius, man vil sammenligne priser, og hvor lang tid man vil gå tilbage i tiden.

Dernæst dukker et kort op med en masse prikker - boliger, man kan nærstudere med et klik og tjekke billeder og generelle oplysninger for at se, om de er sammenlignelige med den bolig, man påtænker at købe eller sælge.

- Man kan også se udbudspriser og de faktiske salgspriser fra boligmarkedsstatistikken. Det har været oplysninger, der tidligere har været forbeholdt ejendomsmæglerne og bankerne, der fremover kan bruges af både købere og sælgere, forklarer Jan Schøtt-Petersen.