Business

Boligkrig: Derfor bliver det billigere at sælge

Tal fra boligportalen Boliga viser, at tusinder af danskere vælger at spare mægleren væk, når der skal sælges bolig. Ifølge Boliga udgør andelen af de boliger, som danskerne forsøger at sælge selv, fem procent af det samlede boligsalg i hele landet.

Markedet for sælg-selv-boliger er med andre ord i vækst, og dét har sat skub i krigen om boligmarkedets salgssalærer. Ejendomsmæglerne er pressede, vurderer boligøkonom Curt Liliegren, der er sekretariatschef ved Boligøkonomisk Videncenter.

Senest har foreningen Danskeboligadvokater meldt sig i kampen og erklæret ejendomsmæglerne krig ved at lancere en boligportal, hvor danskerne kan søge råd og vejledning, hvis de vil sælge selv.

Og om ikke så længe følger også en app, man kan bruge til at vurdere, hvad en bolig er værd - helt uden ejendomsmæglernes hjælp, lyder det.

Salgsagumentet er, at det er billigere at sælge selv - meget billigere.

Økonom: Derfor presses prisen

Ifølge boligøkonom Curt Liliegren, der er sekretariatschef peger pilen kun i én retning: Ejendomsmæglerne er underunder pres, og det samme er prisen for at sælge en bolig.

- Der er i mine øjne ingen tvivl om, at ejendomsmæglerne vil komme under et uhyre stort pres de kommende år. Det er et spørgsmål om tid, før de privateprivate initiativer til at sælge boliger selv uden mellemled vil vinde indpas, siger Curt Liliegren.

Ifølge boligøkonomen fungerer det stigende forbrug af sociale medier og initiativer som den boligportal og app, Boligadvokaterne har lanceret, som en slags motor i udviklingen.

- Det helt store spørgsmål er, hvad ejendomsmæglerne skal gøre for at imødegå presset, siger han.

Ifølge Curt Liliegren, så er ejendomsmæglerne faktisk allerede pressede.

Ejendomsmæglerne må tænke nyt

- Mæglersalæret har været presset i nogen tid. Transaktionsomkostninger ved at sælge og købe boliger er i mine øjne alt for høje, og prisen vil derfor blive én af de ting, som man ikke kan kommekomme udenom, siger han.

Derudover vil ejendomsmæglerne blive nødt til at søge andreandre jagtmarkeder for at differentiere deres serviceydelser i forhold til det, som en boligadvokat og sælg-selv-siderne kan levere, lyder det.

- De kan blive nødt til at lancere en helt ny servicerådgivning, hvor de ikke kun rådgiver om salget, men også hjælper kunderne med det efterfølgende køb, og om det kan svare sig at istandsætte boligen, siger Curt Liliegren.

Det er kun eksempler. Ejendomsmæglerne er med andre ord nødt til at forny sig, hvis de vil have en chance på fremtidens boligmarked, vurderer han.

Derfor bør du presse prisen

- Konkurrencekravene bliver skærpet, og forbrugerne bliver mere kritiske. Det er de allerede blevet. Hvor den ældre generationgeneration måske har gået i flinkeskolen, er den yngre generation blevet dygtigere til at presse ejendomsmæglerne på prisen, siger Curt Liliegren.

Og det mener han er en god ting. Avancen i branchen er nemlig ikke sat efter en videnskabelig metode - der er plads til at sætte salæret ned, og det bør forbrugerne udnytte, lyder hans opfordring.

Boligøkonomen understreger dog, at man ikke bør være blindblind for, at der er forskel på produkterne.

- Man skal passe på, at man ikke ender med at få et discountprodukt, hvor man betaler for lidt og ikke får det, der faktisk sælger boligen, siger boligøkonomen.

Pas på discountprodukter

Det er samtidig en advarsel mod, at man helt dropper at bruge ejendomsmæglere og kaster sig ud i at sælge selv.

Selvom man kan læse sig frem til reglerne om finansiering og salg, er det, som man i sidste ende betaler for, et dygtigt salg, lyder det.

- Man kan ikke generalisere på det her område. En virkelig dygtig sælger er en vare i sig selv. Bare fordi man er uddannet ejendomsmægler betyder det ikke, at du er pengene værd. Evnen til at sælge kan betyde ret meget, når det kommer til stykket. Der er folk, der kan og folk der ikke kan, siger Curt Liliegren.

Prisen bør derfor ikke være altafgørende for, om man vælger at sælge selv eller 'købe' en ejendomsmægler. Og uanset hvad man vælger at gøre, bør man have øjnene med sig, lyder hans råd.

Her er farerne ved begge modeller

Faren, hvis man bruger Danskeboligadvokaters app og hjemmeside til at vurdere sin bolig, er, at man nemt kan komme til at fejlvurdere sin egen bolig.

Faren, ved at lade en ejendomsmægler gøre det, er, at han vurderer den for højt med vilje for at få kapre en kunde, lyder det.

Det er en strategi, som flere ejendomsmæglere har fået kritik for at bruge, oplyser Curt Liliegren.

En høj pris får kunderne ind i butikken. Dernæst sættes prisen ned for at få dem ud igen, så ejendomsmæglerne kan hæve salæret, forklarer han.