Business

Guide: Sådan spotter du et godt sommerhus

Der er stor spredning, når det gælder priserne på de danske sommerhuse. Det viser en ny opgørelse fra mæglerkæden Nybolig, der har sammenlignet landets sommerhusområder på kryds og tværs.

Ejendomsmæglerkæden har rystet en række nye tal fra Boligmarkedsstatistikken og udarbejdet en topti-liste over de dyreste og mest efterspurgte sommerhusområder i Danmark.

Har man råd til at erhverve sig et lækkert sommerhus, er der dog flere ting, man bør holde øje med, inden man slår til og køber sommerdrømmen, lyder rådet fra en fagekspert fra Videncenter for boligejere, Bolius.

Gå efter beliggenheden

- Beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed. Ligesom alle andre bolighandler, så er beliggenheden først og fremmest afgørende for, om det er et godt køb eller ej, lyder det fra Bolius' fagekspert Tine Sode.

Er man selv faldet pladask for stedet, bør man knibe sig selv i armen og se med kritiske øjne på sommerhuset. Et lækkert sommerhus i en mørk og øde skov kan måske lyde som en drøm for nogen, men det er umiddelbart ikke nemt at sælge igen, lyder hendes vurdering.

- Det er ret simpelt. Et godt sommerhus ligger tæt på vandet og helst med udsigt. De steder, der allerede er udpeget som attraktive grunde, det er sikkert attraktive grunde af en årsag, siger Tine Sode.

Når beliggenheden er på plads, bør man se på selve huset.

Husk tiden - det er en vigtig faktor

Er den generelle stand dårlig, og trænger huset til mere end en klat maling, så skal man huske, at det ikke er den nemmeste sag i verden at rette op på. Man har nemlig en vigtig faktor i mod sig: Tiden, lyder det fra Tine Sode.

- Man tager jo i sommerhus for at slippe for de pligter, man normalt har som husejer, og man skal huske, at der kun er 52 weekender på et år, siger hun.

Mangler drømmehuset bare liiiige, at man skifter badeværelset, fælder et par træer og lægger terrassen om, kan det med andre ord derfor godt tage lang tid, når man kun kan gøre det i weekenderne. Alternativt skal man lægge en del håndværkerlønninger til udgifterne.

Pas på havenhaven: Enkelt er godt

Tiden er også en grund til, at det ofte en fordel at vælge et hus, hvor den omkringliggende grund er nem at holde.

- Generelt kan man sige, at det er en god ting, hvis man ikke skal bruge for meget tid på at holde havenhaven.

Man kan godt klare éndags-projekterne selv, men efter at have brugt en hel ferie på at sætte sommerhuset i stand eller passe haven, så kan man godt blive lidt træt af sit sommerhus, siger Tine Sode.

Selve husets stand er et helt kapitel for sig selv, lyder det fra fageksperten.

Husk: Træ er ikke altid godt

Én af de vigtigste ting, man bør undersøge, når man kigger på sommerhuse er selve konstruktionen.

- Mange har drømmen om et træhus med paptag, og det er også super fint. Det kæver dog en smule vedligehold. Træværket skal males hvert femte år, man skal gennemgå paptaget for utætheder, og man skal tjekke for hvepse, siger Tine Sode.

Orker man ikke den slags arbejdearbejde i sin fritid, bør man overveje at købe et sommerhus opført i mursten eller gasbeton, da det vil kræve mindre vedligehold, anbefaler hun.

Undersøg varmekilden

Indvendigt skal man kigge efter, hvordan huset varmes op.

- Er det elvarme eller er det en varmepumpe, der skal varme huset op? Elvarme er dyrt, så hvis man køber et sommerhus med udelukkende elvarme, så kan man overveje at skifte det ud med en varmepumpe, men den koster altså ca. 16.000 kroner, siger fageksperten og fortsætter:

- Køber man et sommerhus, hvor der kun står en brændeovn, så skal man huske, at brænde altså også koster, og at en brandeovn hovedsageligt kun varmer det rum op, hvor den står. Badeværelset vil f.eks. altid være rigtig koldt.

Udenfor er det en god idé at gå en tur rundt om huset for at tjekke sommerresidensens generelle stand. Her de vigtigste ting, man bør holde øje med: Taget, ydervæggene og fundamentet.

Sådan tjekker du taget

- Det er vigtigt, at man tjekker taget. Rigtig mange sommerhuse har enten paptag eller eternittag. Det er de to mest gængse tagtyper, siger Tine Sode.

Uanset hvad bør man insistere på, at man får lov til at gå en tur på toppen af huset for at tjekke tagets stand. Taget skal kunne holde til det. Kan det ikke det, er det ikke i god stand.

- Er huset med bølge-eternittag skal man undersøge for revner eller plader, der ligger løst. Ser overfladen hel ud, eller er den begyndt at smuldre? Derudover bør man se på, hvilke bølgeplader der er brugt. Bølgeplader produceret før 1987 ineholder asbest, og de besværlige at komme af med, hvis de skal skiftes. Omvendt holder de rigtig godt, siger fageksperten.

Er der tale om et paptag, skal man gå rundt og mærke på taget. Føles det blødt kan det betyde, at der er råd i den underliggende konstruktion, lyder det.

- Man kan tydeligt se, om der er reparationer. Er der det, skal man spørge, hvorfor de er blevet lavet, hvordan det blev opdaget og gå indenfor og se på loftet de steder, hvor reparationerne er foretaget, siger fageksperten.

Tjek altid de ydre vægge

Det er også vigtigt at gennemgå sommerhusets ydervægge.

- Der er ikke så mange forsikringsselskaber, der giver forsikring mod råd og svamp i fritidshuse, derfor er det vigtigt at man gennemgår ydervæggene særligt for neden ved jorden og prøver med en lille skruetrækker eller syl at prikke i træet, siger Tine Sode.

Går sylen eller skruetrækkeren gennem træet, er huset dumpet prøven. Holder træet bør man gå videre med at undersøge det, som selve huset hviler på: Fundamentet.

Gå efter et støbt fundament

Det er relativt nemt at undersøge, om sommerhuset hviler på et støbt fundament, eller om huset er lagt op på pæle. Ikke desto mindre er det vigtigt, at man gør det.

- Støbt fundament er klart at foretrække. Står huset på pæle, kan man risikere, at der går råd i de bærende elementer, og det er dyrt - rigtig dyrt, siger Tine Sode.

- Hvis der er store revner, der kan ligne sætningsskader, så skal man være opmærksom. Det er ikke så almindeligt på sommerhuse, men det sker, fortsætter hun.

Bonustjek:

Det er ifølge fageksperten også en rigtig god idé at tjekke sommerhusets kloakforhold:

- Undersøg, om huset er kloakeret, eller om det fungerer med en septiktank, der skal tømmes. Det nemmeste er, at det er kloakeret. En septiktank skal som sagt tømmes, og det skal man have et firma til at gøre, siger Tine Sode.

Derudover bør man overveje, om det er nødvendigt med en ejerskifteforsikring:

- Det er mange penge, man skal af med, hvis der er tale om et lille skur, som er rimelig nem at overskue standen af. Overvejer man alligevel at skifte huset ud, behøver man nok ikke tegne en ejerskifteforsikring på 15.000 eller 20.000 kroner, lyder fagekspertens råd.

Isoleringen er også vigtig. Et tjek af loftet kan nemlig afsløre eventuelle skadedyr, lyder det.

- Hold øje med, om huset er isoleret ordentligt. Ligger isolering spredt eller rodet, kan det være tegn på, at der enten har været eller er dyr i huset, siger Tine Sode.