Sådan kan du også bruge konfirmand-pengene

De danske konfirmander skal snart finde et sted at placere én milliard kroner. Det svarer til, at hver af de danske kon- eller nonfirmander sætter omkring 15.000 kroner i banken inden længe. Hvis bankkontoen da bliver løsningen, for der er nemlig langt flere muligheder end den simple opsparingsform, hvor du sætter pengene på en konto.

Skal du snart konfirmeres, er der stor sandsynlighed for, at du pludselig står med en god sjat penge i hånden. Når du ikke at fyre dem alle sammen af på blå mandag, giver vi dig her et par tips til, hvad du kan stille op med resten. Og der er masser af gode muligheder - både for at bruge dem og for at investere dem fornuftigt.

Det er den uvildige økonomiske rådgiver Rune Wagenitz Sørensen, der er kilde til rådene herunder. Vi anbefaler, at dine forældre læser med, inden du beslutter dig.

Sæt pengene ind på en højrentekonto, hvis...

... du gerne vil være sikker på, at pengene bevarer deres værdi. Hvis du sætter pengene på en konto, der ikke giver nogen rente, så mister de løbende deres købekraft, og det betydre, at du kan købe mindre og mindre for pengene for hvert år, de står på din konto. Men på en højrentekonto, som du kan få i de fleste banker, hvis du binder pengene i en længere periode, bevarer pengene deres værdi.

Gem pengene til forbrug, hvis...

... du overvejer at studere. Det kan en rigtig god ide at bruge pengene til forbrug under en uddannelse senere hen, så du ikke får studiegæld - eller så du undgår en alt for stor studiegæld. Selvom du bruger pengene på forbrug, så vil dine konfirmand-penge altså i dette tilfælde blive investeret i din uddannelse, og dermed i din fremtid. Det kan være den bedste af alle de investeringer, du foretager i livet.

Sæt pengene i en investeringsforening, hvis...

... der er mindst fem år, til pengene skal bruges, så kan I også sætte pengene i en investeringsforening, der indeholder både aktier og obligationer. Historisk set, vil dette give et bedre afkast end hvis du sætter dem på en højrentekonto. Men I skal være villige til at løbe lidt risiko med pengene, for selvom historien siger, at I får et bedre afkast på denne måde, så er der ingen garantier. Så hvis I overvejer at bruge pengene på et High School-ophold i USA om tre år, eller andre ting, inden, der er gået fem år, så drop denne løsning.

Sæt pengene i aktier, hvis...

... du først regner med at købe bolig, når du er 24-25 år. Det kan være, at du først skal igennem en længere uddannelse. I dette tilfælde køber de fleste først bolig efter endt uddannelse. Hvis det er det, dine konfirmationspenge skal gemmes til, så er der ofte en længere tidshorisont på din snarligt erhvervede konfirmand-formue.

Regner du ikke med at købe bolig før du er 24-25 år, kan du derfor godt tage lidt risiko med dine penge, og købe såkaldte investeringsforenings-beviser for pengene, som indeholder aktier.

Når den økonomiske rådgiver Rune Wagenitz Sørensen også anbefaler dette, så skyldes det, at et beløb på 10.000-20.000 kroner er et forholdsvis lille beløb i forhold til resten af den unges økonomi. Selvom det føles som et stort beløb nu, så kan den unge nemlig sagtens arbejde sig til en tilsvarende formue via fritidsjob.

Så beløbet vil, også fremadrettet, være en begrænset del af formuen, og derfor kan man godt købe aktier for pengene.

Rune Wagenitz Sørensen er uvildig økonomisk rådgiver i rådgivningsselskabet Miranova. Han anbefaler, at forældrene til konfirmanderne er med inde over beslutningen, inden pengene eventuelt investeres.