Business

Nationalbanken: Her gemmer vi guld-milliarderne

En ny opgørelse fra Nationalbanken viser, at der stadig ligger guld gemt bag den danske krone.

Den viser, at markedsværdien af Nationalbankens guldbeholdning udgjorde 13,9 mia. kroner i slutningen af 2013 - 6,2 milliarder kroner mindre i forhold til 2012, men væsentligt mere, end inden krisens begyndelse.

Men hvor gemmer Nationalbanken de danske guldreserver, og hvor meget betyder guldet i dag? Det kan du finde svar på ved at læse med her:

For det første så gemmer Nationalbanken ikke guldet i Danmark.

Hovedparten af de danske guldreserver - 66,5 tons - ligger trygt og godt i Bank of England. Og der har de ligget og puttet sig i mange år.

Selve guldbeholdningen - altså mængden af guld - har nemlig ikke ændret sig væsentligt siden starten af 1980'erne, oplyser Nationalbanken.

Værdien har ændret sig

Det, at der alligevel har været udsving i Nationalbankens guldreserver, skyldes alene, at priserne på det ædle metal har ændret sig.

I 2013 faldt guldpriserne betragteligt, hvilket gjorde at Nationalbanken oplevede det største procentvise fald i gulddepoterne målt i kroner i et kalenderår, lyder det.

Det skal dog ses i lyset af, at guldpriserne steg kraftigt som følge af krisen, da investorerne betragtede guldet som en slags 'sikker havn'.

Det nød de danske guldreserver godt af. I perioden ultimo 2005 til ultimo 2012 steg værdien af Nationalbankens guldbeholdning med 13,2 mia. kr. fra ultimo 2005 til ultimo 2012.

Derfor ejer Nationalbanken guld

Årsagen til, at Nationalbanken ligger inde med så meget guld, skal findes i historiebøgerne.

Tidligere havde guldet nemlig en central rolle i det internationale monetære system, lyder Nationalbankens forklaring.

- Det afspejles også i nationalbankloven fra 1936. Loven specificerer, at Nationalbanken skal eje en guldbeholdning på 25 pct. af seddelomløbet, men der er siden 1939 dispenseret fra kravet om 25 pct. gulddækning. Da loven blev formuleret, forventede man at genindføre guldfoden på et senere tidspunkt, skriver Nationalbanken i en meddelelse.

Danske guldbeholdning spiller således ikke den afgørende rolle for den danske valuta, som den gjorde tidligere, men guldet fylder alligevel en del i centralbankernes bankbokse, lyder det.

Så meget guld findes der i verden

I dag udgør Nationalbankens beholdning 'kun' 0,2 pct. af centralbankernes samlede beholdning af guld på omkring 32.000 tons.

Og det vurderes, at centralbankerne holder knap en femtedel af den samlede mængde udvundne guld i hele verden på 174.100 tons, oplyser Nationalbanken.

- Det svarer til, at hele verdens guld kan være inden for en kube på 21 meter på hver side eller ligge i Nationalbankens gårdhave, mens Nationalbankens beholdning kan være i lille boks på ca. 1½ meter på hver side, lyder det.