Business

Danske iværksættere er håndværkere

En lang teoretisk uddannelse giver ikke mod og lyst til at starte egen virksomhed.

Det gør derimod en praktisk erhvervsfaglig uddannelse, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

De seneste tal fra Erhvervsstyrelsen, som er fra 2011, viser, at mere end hver tredje danske iværksætter har en erhvervsfaglig baggrund, mens kun 10 procent af dem med lange videregående uddannelser hopper ud i en tilværelse som iværksætter.

- Tallene er udtryk for, at vi på erhvervsskolerne gør en stor indsats for at klæde de studerende på til et liv som selvstændig. Vi har et tæt samarbejde med Fonden for Entreprenørskab. Iværksætteri og innovation er en integreret del af vores uddannelser. Vi kæder det sammen, så den faglige undervisning bliver sat ind i den ramme, at man kan starte sin egen virksomhed, siger direktør for Danske Erhvervsskoler Lars Kunov.

På Christiansborg er innovationsordfører for socialdemokraterne Karin Gaardsted glad for, at så mange danske håndværkere vælger at blive iværksættere.

- Nogle af vores største virksomheder i Danmark er startet af en håndværker i en garage, der fik en god ide. Udfordringen for os som politikere er altid, at skaffe muligheder for finansiering til den enkelte iværksætter - det skal vi blive ved med at arbejde på, for det bliver vi aldrig gode nok til, siger hun.

Hos Venstre mener ordfører for iværksætteri og innovation Jakob Engel-Schmidt, at Danmark halter efter andre europæiske lande, som for eksempel Frankrig, når det gælder finansiel støtte til iværksættervirksomheder.

- I Frankrig betaler man ikke moms de første år, efter at man har startet sin virksomhed. Det kunne vi godt lære noget af. Problemet er, at vi er verdensmestre i at tilbyde iværksættere kurser i vækst, moms og regnskab, men vi er dårlige til at give nye virksomheder nogle bedre rammevilkår, siger Jakob Engel-Schmidt.