Business

Unge gældsætter sig i blinde

Unge tager gæld uden at vide ret meget om låneomkostninger, ÅOP, afkast og renter.

Unge har ikke styr på de grundlæggende økonomiske begreber, når de begynder at låne penge og opbygge en gæld. Det viser en ny undersøgelse fra Finansrådet.

For unge under 24 stiger andelen af gæld i forhold til indkomst, den såkaldte gældsratio, som giver det mest korrekte billede af de unges gældsadfærd, med 33 procent af året. Men 54 procent af samme aldersgruppe har en decideret dårlig finansiel forståelse,

Finansrådet har stillet de unge seks simple spørgsmål om privatøkonomi. Ud fra et landsgennemsnit på 4,7 korrekte svar karakteriseres personer med fire eller færre korrekte svar som havende en dårlig finansiel forståelse, og det har 54 procent altså.

I Penge- og Pensionspanelet genkender fuldmægtig Morten Holm Steinvigs mønstret fra egne undersøgelser.

- Der er mange, der ikke har helt styr på, hvordan deres gæld egentlig ser ud. Men det er heller ikke fordi, at de voksne interesserer sig særlig meget for økonomi, og det afspejler sig måske blandt de unge, siger han.

Tror dyr rente er billigt

Spørgsmålene i Finansrådets undersøgelse lyder blandt andet: 'Hvad betyder rente?', 'Hvad udtrykker ÅOP?' og 'Ved hvilken form for opsparing svinger afkastet mest over tid?'. Et andet spørgsmål handler om at pege på det billigste lånetilbud ud af tre. Her peger 39 procent af de unge på det dyreste lån.

Jo ældre man bliver, jo flere korrekte svar kan en aldersgruppe i gennemsnit præstere, viser undersøgelsen. Det er således de 45-64-årige, der scorer den højeste score. Her i blandt har 65 procent en god finansiel forståelse.

- Det er relativt sent, det er først i de midaldrende segmenter, at man kan svare rigtigt på de forskellige spørgsmål. Så man skal være ekstra varsom, hvis man træffer beslutning om at optage lån, hvis man ikke har styr på de forskellige begreber, siger vicedirektør i Finansrådet, Louise Mogensen.

Det var især spørgsmål om renter og en vurdering af tre forskellige lånetilbud, der voldte de unge problemer, lyder det fra Finansrådet.

Ifølge Morten Holm Steinvig er det naturligt, at interessen stiger med alderen. Man bliver klogere på boligkøb og billån, når det bliver relevant for ens egen økonomi.

- Folk får en bedre forståelse for økonomi i takt med, at deres egen økonomi bliver mere kompleks. Det handler om, hvad man har brug for, siger han.