Business

Professor: Nets burde være solgt for fem år siden

Igen går snakken i Christiansborgs korridorer om salget af Nets. Nu ønsker et flertal uden om regeringen en undersøgelse af salget, fordi de frygter, at personfølsomme oplysninger kan havne i de forkerte hænder.

Selve salget af dele af Nets, der blandt andet udbyder det dankort, som næsten alle danskere render rundt med i lommen, og NemID, er dog en rigtig god idé, lyder det fra IT-professor Jan Damsgaard fra CBS.

Faktisk er salget så god en idé, at dele af Nets burde være solgt for fem år siden, lyder det.

Nets har monopol-syge

Havde man solgt Nets for flere år siden, havde Danmark set anderledes ud i dag. Der er nemlig en masse potentiale gemt i selskabet, er Jan Damgaards vurdering.

- Hvis man dog bare havde solgt 19 procent af Nets for fem år siden, så var Nets blevet udviklet til at være en mere moderne infrastrukturløsning og havde været meget mere værd, end det er i dag, siger han.

Selvom Nets har opkøbt selskaber i Norge og Finland, har det monopol, som Nets har haft på det danske marked, lullet dem i søvn, og det er ikke lykkedes at følge med tiden, lyder den hårde dom.

- Det har været monopolisten, der har været gang i her. Helt ærligt, hvorfor har de ikke udviklet mobilbetalingsløsninger, og hvorfor virker NemID ikke på mobilen? Nets burde have været en dominerende spiller på mobil-betalingsområdet og ikke bankerne. Man havde kapitalen til at gå foran, men man gjorde det ikke, siger Jan Damsgaard.

Udvikling kan betyde billigere dankort

Selskabet rummer et stort potentiale, hvis det bliver udviklet. Det kræver dog, at man får nye spillere på banen, vurderer Jan Damsgaard.

Lykkedes det, og får man skabt en struktur og teknologi, der er bæredygtig, kan det udvides til større befolkningsgrupperne end danskerne. På den måde får vi alle også billigere betalingsløsningerne, vurderer han.

Marginalomkostninger stiger nemlig ikke væsentligt, hvis man udvider butikken med et par millioner kunder i for eksempel Norge eller Sverige. Det koster at få systemerne udviklet - derfra er det ren profit.

- Det bliver afgørende for Danmark, at vi får samarbejdspartnere, og at der kun komme én løsning i fremtiden. Går man bare ud på det internationale marked og vil konkurrere med en dansk virksomhed som Nets, så får man svært ved at begå sig, siger professor Jan Damsgaard.

Professor: Delsalg er måske vejen frem

Han er dog ikke sikker på, at det er en god idé at sælge hele Nets på én gang.

I stedet peger han på en slags Dong-løsning, hvor dele bliver solgt fra. På den måde bevarer man muligheden for et billigt dankort og betalingsløsninger, samtidig med at man sikrer, at selskabet og dermed de danske betalingsløsninger ikke bliver afviklet eller slugt af et større udenlandsk apparat.

- Jeg håber, at det bliver en køber, der har lyst til at udvikle Nets som en infrastruktur. Det betyder, at det nok ikke udelukkende skal være en kapitalfond, der skal være køber, men gerne et konsortium, siger han.