Business

Langt flere unge på kontanthjælp

For mange unge danskere er det en håbløs kamp at få foden inden for på jobmarkedet, og det betyder, at flere ender på overførselsindkomst i en meget tidlig alder.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af kontanthjælpsmodtagere mellem 16 og 29 år er steget med hele 79 procent i løbet af de seneste fem år, skriver metroxpress.

I tredje kvartal af 2013 var i alt 29.416 unge mellem 16 og 29 år på kontanthjælp. Til sammenligning lå tallet i samme periode i 2008 på 16.381.

Udviklingen er stærkt bekymrende, lyder det fra professor og arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet:

- Det er et symptom på, at unge under krisen er blevet hårdere ramt af arbejdsløshed end så mange andre. Arbejdsmarkedet fungerer som et kø-system, og hvis der ikke er pladser nok, så får de unge lov til at stå og vente ved indgangen," siger han til metroxpress. Han forklarer, at det kan have store konsekvenser at starte voksen-tilværelsen med en periode på kontanthjælp.

- Der er meget forskning, som viser, at hvis du får en dårlig start på arbejdsmarkedet, så kan man se det rigtigt mange år efter. Man har en lavere løn og en højere risiko for at blive ledig igen, siger Per Kongshøj Madsen.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, forventer, at den såkaldte unge-ydelse, der er blevet indført med kontanthjælpsreformen, vil tvinge flere unge til at uddanne sig.

- Det tjener hverken de unge eller samfundet, at der er denne her udvikling, siger han til metroxpress.