Business

Tjek dit forbrug: Shopper du mere end naboen?

De fleste ved, at det er en god idé at spare på forbruget, hvis man vil trimme privatøkonomien, men de færreste ved nøjagtigt, hvor der kan spares?

Det kan et nyt værktøj fra Penge- og Pensionspanelet nu give svar på: Test din indkøbskurv.

Værktøjet er en slags statistisk forbrugstest, hvor man som forbruger kan sammenligne sit forbrug i supermarkederne med folk, der ligner en selv.

Man taster sine personlige oplysninger ind og sit forbrug, og så bliver man sammenlignet med de personer og familier, der har den samme indkomst og status og bor i samme område, som en selv.

Spar penge med et budget

- Testen kan vise, om du køber flere eller færre dagligvarer end din nabo. Dermed giver den et fingerpeg om, hvor mange penge det kan være fornuftigt at afsætte til dagligvarer i sit budget, siger Morten Holm Steinvig, fuldmægtig i Penge- og Pensionspanelets sekretariat.Nye tal fra Penge- og Pensionspanelet viser, at 29 procent af danskerne ikke har lagt et budget. Men det burde de måske, i hvert fald hvis de vil have orden på finanserne, lyder det fra panelet.

- Et budget skaber overblik over indtægt og udgifter, og er det første vigtige skridt på vejen mod at få styr på pengene, så bankkontoen ikke går i rødt længe før månedens slutning, siger Morten Holm Steinvig.

Et fingerpeg

Handler du i blinde, og ønsker du at lægge et realistisk budget, er værktøjet derfor et rigtig godt sted at starte.

- Det er et fingerpeg, man kan bruge til at finde ud af, om man bør spare på sine indkøb, siger han.

Om man bør spare, og hvor man skal spare, må man selv vurdere. Det afhænger af ens øvrige forbrug. For nogen er 500 kroner en fyrstelig sum, mens det for andre ikke er den store udgiftspost, er hans vurdering.

Værktøjet kan findes på Penge- og Pensionspanelets hjemmeside.