Business

Forsikringsselskaber advarer: Blåt sygesikringskort giver problemer

Når det gule sygesikringskort ikke længere kan bruges på ferierejsen i Europa fra 1. august, skal du i stedet bruge det blå kort. Kortet giver dig ret til samme behandling som borgeren i det enkelte land, men det kan samtidig give dig udfordringer på din næste ferierejse.

Fra 1. august 2014 kan du ikke længere bruge dit gule sundhedskort som rejseforsikring. I stedet kan du benytte det blå EU-sygesikringskort eller en privat rejseforsikring.

Det blå sygesikring virker ikke på samme måde, som det gule kort gjorde. Med det blå kort er du stillet på samme måde som borgerne i det land, du rejser til, og det kan blive både dyrt og forvirrende. Sådan lyder kritikken fra flere forsikringsselskaber.

- Der er både den økonomiske side, men der er også en ændret bureaukratisk situation, end den, der er i dag, siger Dan Landt, viceadministrerende direktør i Europæiske Rejseforsikring.

Han mener især, at det kan blive problematisk, at man ikke længere kan ringe til den danske sygesikring og få dem til at tage sig af alt det praktiske i forbindelse med behandlingen. Man skal derimod selv kommunikere med læger og hospitalspersonale i det enkelte land. Og det kan være en udfordring for mange, hvis de står på et spansk sygehus og ikke kan sproget.

Forskellige levestandarder

Han bliver bakket op af Jakob Bender, der er direktør i Dansk Rejseforsikring. Han peger på, at der er meget stor forskel på, hvordan hospitalerne ser ud i Europa, og at det derfor kan skabe utryghed for de rejsende.

-Det er 28 lande med meget forskellige levestandarder og hospitalsforhold, siger Jakob Bender.

Han frygter også, at der kan være scenarier, hvor personalet pludselig hævder, at de ikke kender det blå kort. Man kan risikere lange ventetider på behandling, og så er der hele egenbetalingsdelen, som kan være svær at gennemskue for den rejsende, da den er forskellig fra land til land.

-Hvis du eksempelvis kører på bilferie til Italien, er der mange lande, som du skal forholde dig til, siger Dan Landt fra Europæiske Rejseforsikring.

Langt mellem hospitalerne

I mange lande giver det blå sygesikringskort dig ret til gratis behandling på offentlige sygehuse, men det kan også være lidt af en udfordring, mener de i rejseforsikringsbranchen. Der kan nemlig være langt mellem de gratis sygehuse og hospitaler.

- I turistområderne i Spanien og på Cypern, på mange af de mindre græske øer og i stort set alle skiområder findes der slet ikke offentlige hospitaler, og man vil med det blå kort blive nødt til at skulle transportere sig meget langt, før man kan få behandling, siger Karin Tranberg, der er chef for alarmcentralen hos Gouda Rejseforsikring.

Kommunikation til danskerne

De nye regler kan godt virke en smule uoverskuelige. Derfor opfordrer både Forbrugerrådet TÆNK og forsikringsselskaberne til, at myndighederne er grundige med kommunikationen.

- Der er en stor kommunikationsopgave. Lige nu er der omkring en million danskere, der har det blå kort, men informationen skal ud til 5,5 millioner, siger Jakob Bender fra Dansk Rejseforsikring.

Hos Forbrugerrådet TÆNK har man ikke en holdning til serviceniveauet på hospitalerne, men de giver dog Jakob Bender ret i, at der er en udfordring i kommunikationen af de nye regler.

- Når man laver en forringelse, er det vigtigt at man informerer om det, for det kan ikke være rigtigt at man som forbruger ikke ved, hvordan man er dækket. Vi håber, de relevante myndigheder kommer ud med de rette informationer, siger Mads Mølgaard Braüner, seniorjurist i Forbrugerrådet TÆNK.

Forsikringsselskaberne er netop nu ved at lave nye rejseforsikringstilbud, der skal sikre, at du er dækket tilstrækkeligt på din ferie efter 1. august.