Business

Pensionister overrasker skattefar

Pensionister betaler skat som aldrig før

For første gang har antallet af skattebetalende danske pensionister passeret en million.

Samtidig viser regeringens nye finansredegørelse, at landets pensionister nu betaler mere i skat, end statskassen giver ud i fradrag for indbetalinger til pensionsopsparinger.

Det skriver Politiken mandag.

Kommer før end ventet

Dermed betaler de ældre danskere selv en større del af den såkaldte ældrebyrde, som ellers i mange år har været nævnt som en af de helt store samfundsøkonomiske udfordringer.- Systemet har løst problemet med, at der kommer mange pensionister - det, man kaldte ældrebyrden i gamle dage, forklarer Lars Haagen Pedersen, afdelingschef i Finansministeriet, til Politiken.

Oprindelig var forventningen, at der først omkring 2040 ville komme flere skatteindtægter fra pensionsudbetalinger ind, end der blev brugt på at give fradrag for indbetalinger til pension.

Fradrag ændrer billedet

På grund af de seneste års ændringer i fradragsmulighederne for rate- og kapitalpension, har billedet ændret sig markant.

Mens fradragene for pensionsindbetalinger nu ligger stabilt på lige under 2 procent af det danske bruttonationalprodukt, er skatteindtægterne fra pensionsudbetalingerne omkring 0,5 procentpoint højere.

Afdelingschef Lars Haagen Pedersen fra Finansministeriet forklarer, at ministeriets oprindelige beregninger viste, at møllen først ville vende i 2040.

Men tilbagetrækningsreformen fra 2007, velfærdsreformen fra 2006 og skattereformen fra 2012 ændrede ved tallene.