Business

Unge kan ikke betale dyre kviklån

Trods advarsler er der flere og flere danskere, der tager de såkaldte kviklån, og det kan give alvorligt bagslag, når pengene skal betales tilbage.

Antallet af de såkaldte kviklån har været voldsomt stigende de sidste fire år, særligt i aldersgruppen 20 - 29. Det viser tal fra Forbrugerombudsmanden, der har fået indberetninger fra tre forskellige låneselskaber over de sidste fire år.

Noget tyder også på, at flere og flere får problemer med at betale lånene af igen. Antallet af kviklåns-tagere, der misligholdte deres aftaler, og ikke betalte lånene tilbage, blev fordoblet i 2013 fra 14 procent til 31 procent.

Hos Forbrugerombudsmanden holder man et vågent øje med tallene.

- Der er sket en stor stigning i antallet af misligholdte aftaler i tredje kvartal af 2013. Vi holder naturligvis øje med, om tendensen er fortsat i fjerde kvartal, fortæller Camilla Gabriella Skov, der er jurist ved Forbrugerombudsmanden.

- Hvis det fortsætter, skal vi se på, om udbyderne har ændret måden at kreditvurdere på eller om der er en anden forklaring på stigningen, siger hun.

Et samfundsproblem

Hos Forbrugerrådet TÆNK har man længe advaret forbrugerne mod at optage kviklån. Netop på grund af de høje renter, når lånet skal betales tilbage. Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen er rystet over, at der tilsyneladende er så mange, der ikke kan betale tilbage.

- Det er fuldstændig rystende, at der er sket sådan en stigning, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet TÆNK Morten Bruun Pedersen.

Han kalder kviklånene for et "samfundsproblem" fordi det særligt er unge mennesker mellem 20 og 30, der tager lånene.

- Der er nogle unge mennesker bag de her tal, der får en rigtig skidt start på voksenlivet, siger Morten Bruun Pedersen.

Ender i gældspiral

Hos Forbrugerrådet TÆNK's gældsrådgivning oplever man flere henvendelser fra unge, der er druknet i kviklånene. For selv om størstedelen af lånerne kun låner 1.000 eller 2.000 kroner, betyder de høje renter, at det er svært at betale lånet af.

- Når de skal betale lånene tilbage, tager de et nyt lån. På den måde ender de i en gældspiral, der måske ender med en registrering i RKI. Og så er det for alvor svært, siger seniorøkonomen.

Hos Forbrugerrådet TÆNK vil man gerne have, at der fra politisk side kom nogle regler for, hvor dyre lånene må være. De anbefaler et ÅOP-loft, der kan tvinge selskaberne til at vurdere, om låntageren er i stand til at betale pengene tilbage.

- De her selskaber har en forretningsmodel, der bygger på en kynisk beregning. De regner med, at der er nogle, der ikke kan betale, og derfor sættes renten så højt, så de ikke mister penge, men de glemmer, at der er rigtige mennesker bag dem, der ikke kan betale, siger han.

Er du, eller en du kender, kommet i økonomiske vanskeligheder på grund af kviklån, vil vi gerne høre din historie. Skriv til jamu@tv2.dk.