Business

Antallet af kviklån eksploderer trods advarsler

Står du lige og mangler et par tusinde kroner i denne måned? Det er der tilsyneladende en del danskere, der gør. Især den yngre del af befolkningen, og stadigt flere vælger at løse pengeproblemet ved at optage et hurtigt lån på nettet eller på telefonen over SMS.

Vi ved godt, at det er en dyr løsning at låne 1.000 kroner på SMS, men mange gør det alligevel. Antallet af kviklån har været voldsomt stigende de sidste fire år. Det viser tal fra Forbrugerombudsmanden, der har fået indberetninger fra tre forskellige låneselskaber over de sidste fire år.

Indberetningerne viser, at antallet af de hurtige små lån er steget fra omkring 11.000 lån i 2009 til lidt over 38.000 lån i 2012 hos de tre selskaber, men tallet kan være højere, for siden 2009 er der kommet flere spillere på markedet.

- Vi ser ikke det fulde billede, men et udsnit af markedet, siger Camilla Gabrielle Skov, der er jurist hos Forbrugerombudsmanden.

Små lån med høje renter

Tallet ser ud til at være endnu højere i 2013. I de første tre kvartaler er der lavet næsten 31.000 aftaler over nettet og sms, men der mangler endnu tal fra det sidste kvartal. Det er derfor, ifølge Forbrugerombudsmanden, stadig for tidligt at konkludere, at tallet steg yderligere sidste år.

De fleste lån ligger på 1.000 eller 2.000 kroner. I alt tog danskerne quicklån i de tre selskaber for knap 91,5 millioner kroner i 2012. Til sammenligning blev der indgået aftaler for knap 38 millioner i 2010.

Kviklånene er kendt for at være hurtige at tage, men de er samtidig dyre. Renten er nemlig meget høj på de små lån. Derfor advarer Forbrugerrådet TÆNK's gældsrådgivning om, at man tager lånene.

- Der er tårnhøje renter på de her lån. Køber man et fjernsyn på afbetaling, kan man ende med næsten at betale for to fjernsyn, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet TÆNK.

Vi ignorerer advarslerne

Forbrugerrådet TÆNK, banker og rådgivere har flere gange været ude og advare forbrugerne om de dyre lån, der kan tages stort set uden at stille sikkerhed. Alligevel viser tallene fra Forbrugerombudsmanden, at flere og flere vælger den dyre låneløsning.

- Det har noget med forbrugerkulturen at gøre. Man tænker, at man skal bruge pengene her og nu, og man er ikke villig til at udskyde sit forbrug, siger Morten Bruun Pedersen.

- Hvis du tror, du kan betale 500 eller 1.000 kroner af på et forbrugslån hver måned, kan du spørge dig selv, hvorfor du ikke kan spare samme beløb op, siger seniorøkonomen.

Er du, eller en du kender, kommet i økonomiske vanskeligheder på grund af kviklån, vil vi gerne høre din historie. Skriv til jamu@tv2.dk.