Business

Iværksættere elsker nye 1-krone selskaber

Danskerne har tilsyneladende masser af idékraft, iværksættertrang og lyst til at starte eget firma - især hvis de ikke behøver satse hele formuen, sælge huset og pantsætte smykkerne.

I hvert fald står iværksættere nærmest i kø for at få lov at oprette et af de nye danske iværksætterselskaber (IVS), skriver Politiken fredag.

Mindre end en måned efter opstarten 1. januar har Erhvervsstyrelsen nu modtaget 508 anmeldelser fra danskere, der ønsker at stifte et af de nye iværksætterselskaber.

- Indtil videre er 69 af dem registreret og dermed godkendt, siger kontorchef Lars Bunck til Politiken.

Start et selskab for 1 krone

I et forsøg på at sætte mere gang i erhvervsudviklingen gav Folketinget sidste år grønt lys for den nye selskabsform, der gør det muligt for iværksættere at stifte et selskab med en kapital på bare én krone.

I dag koster det 50.000 kroner at oprette et anpartsselskab og dertil kommer, at ejere af enkeltmandsvirksomheder normalt hæfter med hele den personlige formue, hus, bil og andre værdier, hvis selskabet må dreje nøglen.

Derfor kan det være både en bekostelig og risikabel affære at teste potentialet i en god idé eller et nyt produkt.

Og netop det kan lægge en kraftig dæmper på iværksættertrangen.

Ejeren satser ikke hele butikken

I de nye iværksætterselskaber er kravet altså blot én krone i selskabskapital, og så hæfter ejeren ikke med hele sin personlige formue for driften.

Til gengæld forpligter iværksætteren sig til at lægge 25 procent af sit eventuelle overskud til side hvert år.

Og det er kravet, indtil opsparingen når de 50.000 kroner, der er kravet til selskabskapitalen i normale anpartsselskaber.

Først når de 50.000 kroner er sparet op, kan iværksætteren trække et overskud ud af selskabet.

Regeringen får ros

Dansk Iværksætter Forening roser regeringens forsøg på at hjælpe flere iværksættere i gang.

Men ordningen kan både ende som en kæmpe succes og en fæl fiasko, lyder vurderingen fra foreningens formand, Christian Walther.

- Alt afhænger af, hvordan de her nye selskaber bliver modtaget af erhvervslivet, banker og kreditorer. Om de kan få lån, kreditter og samarbejdsaftaler. For når du opretter et iværksætterselskab, har du samtidig sat et skilt på din virksomhed, hvor der står, at du ikke har så mange penge, at du er udfordret økonomisk. Derfor er vi spændte på at se, om de her selskaber får en kold skulder, eller om der er en vilje til at hjælpe de gode ideer i gang, siger han til Politiken.