Svine-analytiker: Derfor lukker danske slagterier

Danish Crowns lukninger af slagterier er konsekvensen af en udvikling, hvor flere smågrise bliver sendt til udlandet for at blive slagtet.

Årsagen: Vilkårene for at holde slagtesvin er lempeligere i Tyskland og ikke mindst i Polen, der har fungeret som en motor for stigningen i eksporten af smågrise og en nedgang i antallet af slagtesvin gennem de seneste år, lyder analysen fra Karsten Flemin, der er markedsanalytiker i Videncenter for Svineproduktion under Landbrug og fødevarer.

Smågrisene bliver født herhjemme, fordi vilkårene for smågrise er gode, men bliver i en stigende grad sendt til udlandet for at blive slagtet - simpelthen, fordi det er en god forretning, lyder det.

Svin bliver sendt til Polen og Tyskland

- Flere smågrise bliver sendt ud af landet og fedet op i Tyskland og Polen i stedet for i Danmark, siger Karsten Flemin.

Og det er et af de helt store problemer for Danish Crown og flere andre slagterier: Det er blevet dyrere at få fat i slagtesvinene.

- Det hænger sammen med, at man kan få en bedre pris for smågrise i Tyskland, hvor man blandt andet har nogle lempelige momsregler og et væsentligt tilskud til biogas-produktion - i modsætning til Danmark, hvor det kan være svært at få tilladelse til at udvide produktionen, fortsætter han.

Flemin vurderer dog, at man har set toppen af slagteri-lukninger i Danmark. Der er en stabil produktion af smågrise i Danmark, og selvom eksporten er stigende, er den ikke så stor som tidligere set, lyder det.

Analytiker: Vi vil se færre lukninger

- Udviklingen har stabiliseret sig en lille smule, men vi ser fortsat en stigning af smågrise, der går ud af landet og en nedgang i antallet af slagtesvin, siger han.

I 2008 blev der slagtet 21 millioner svin i Danmark. I 2013 var det tal på 19 millioner.

Til sammenligning blev der eksporteret 5,3 millioner smågrise til udlandet i 2008 og hele 9,6 millioner i 2013, oplyser han.

Fra 2012 til 2013 steg eksporten af smågrise 'kun' med 300.000 styks, og antallet af slagtesvin i Danmark faldt med 'kun' med 500.000 svin, hvilket er med til at understøtte tesen om, at slagteri-lukningerne bevæger sig mod en ende.

- Jeg tror ikke, at vi vil se lige så mange lukninger og fyringer de kommende år. I september lukkede slagteriet Jutland Meat A/S i Stuer, der stod for omkring 500.000 slagtninger. Det betød, at de andre slagterier fik et slags pusterum, siger Karsten Flemin.