Business

Kan det betale sig at bygge selv?

Tomme, nybyggede huse, hvor det eneste, du skal gøre, er at bygge 'indmaden', bliver aldrig et hit blandt de danske boligkøbere.

Dermed bliver den slags byggerier, som TV 2's 'Nybyggerne' har kastet sig over, nok ikke en fremgangsmetode, der vil vinde indpas hos den danske befolkning.

Sådan lyder den hårde dom fra direktør for Center for Fremtidsforskning, Jesper Bo Jensen.

- Råhuse-modellen er noget, man har arbejdet med i flere år, men det bliver nok ikke noget, vi kommer til at se meget til. Det er simpelthen for besværligt. Folk har ikke tre måneder til at bygge det færdigt selv, siger han.

Det udvendige er det dyre

Til gengæld mener han, at råhusene kan bruges som inspirationskilde og øjenåbner, når danskenes skal bygge nyt. Man kan nemlig få meget mere bolig for pengene ved at spare på rammer og bruge penge på lækre gulve, lofter og køkken, siger Jesper Bo Jensen.

Pengene rækker nemlig længere, når man skal bygge indmaden på et hus.

Typisk koster et såkaldt råhus 85 pct. af, hvad et traditionelt nybyg koster. Man sparer således 'kun' 15 pct., hvis man vælger et hus uden indmad, og hvor man selv står for tilpasningen eller 'adapteringen', som det også hedder i fagsprog, forklarer fremtidsforskeren.

Få mere bolig for dine penge

- Det går altid ud over apteringen, når man skal spare på et nybyggeri. Og så står folk med et dyrt hus med noget billigt skrammel i, selvom det faktisk er et godt byggeri, siger fremtidsforskeren.

Henter man inspiration i råhusene kan man derimod vende bøtten og få et hus, hvor indmaden matcher det udvendige.

Sparer man på kvadratmeterne eller tagterrassen kan man eksempelvis få væsentlige forbedringer indendøre som et lækkert køkken, gode gulve og funklende armaturer.

- Vi vil forhåbentligt se, at folk bliver bedre til at optimere deres huse og dermed få mere boligværdi - altså få en bolig, som har mere værdi, og folk vil se som mere værd. De vil sige: "Hold da op, hvor er det en god kvalitet. Se lige de materialer, der har brugt, siger Jesper Bo Jensen.

Det er nemlig de færreste, der nyder husets ydre på samme måde som det indre, er hans erfaring.