Business

Professor: Skats gabestok kan give færre job

Klokken 10 torsdag formiddag offentliggør Skat, hvor meget 160.000 danske og internationale virksomheder betaler i Danmark. Det kan have direkte konsekvenser for beskæftigelsen i Danmark, vurderer ekspert.

Når virksomheders skattebetalinger i Danmark bliver offentliggjort klokken 10, kan det have direkte indflydelse på antallet af arbejdspladser i Danmark i fremtiden. Det mener professor ved Copenhagen Business School Caspar Rose.

Jeg vurderer, at ulemperne er større end fordelene

Professor Caspar Rose om Skats offentliggørelse af selskabers skat

- Hvis en virksomhed skal vælge, om den vil lægge et stort kontor i Danmark, Sverige eller Holland, så kan det måske få virksomheden til at fravælge Danmark, at de får offentliggjort deres skattebetalinger hvert år. Det her kan være dråben, der får bægeret til at flyde over, siger Caspar Rose og peger på, at det i så fald især er det fremtidige antal arbejdspladser i Danmark, der er på spil.

- Vi er i forvejen ikke verdensmestre i at tiltrække virksomheder. Der er mange byrder som afgifter, streng lovgivning, og man kan godt frygte, at vi bliver valgt fra på grund af dette, siger han og understreger, at det kun er gisninger, da han ikke har tal på, hvordan virksomhederne reelt reagerer på, at for eksempel deres skattebetalinger bliver offentliggjort.

Man skal ikke hænge sig i, hvad en virksomhed betaler i skat i et enkelt år

Professor ved CBS Caspar Rose

Professor: Kig på historikken

I stedet for at kigge på det enkelte år, mener han, man bør have selskabernes historik med, så man kan se, hvad de har betalt over en årrække.

- Man skal ikke hænge sig i, hvad en virksomhed betaler i skat i et enkelt år, siger han og peger på, at man nærmest skal være skatteekspert for at kunne vurdere, hvad en virksomhed betaler i skat.

- Der kan være hensat skat, udskudt skat og virksomhederne kan udnytte tidligere underskud. Man kan ikke tage det enkelte år og beløb for pålydende, siger han, der derfor vurderer Skats offentliggørelser af virksomhedernes skattebetalinger som værende mest negative for Danmark.

- Der kan være fordele og ulemper ved at offentliggøre virksomhedernes skattebetalinger, men jeg vurderer, at ulemperne er større end fordelene. Det er ikke sort eller hvidt, men det er min samlede vurdering, siger han.