Business

Verdensbanken: Danmark er bedst til at drive forretning

Danmark ligger i top over lande i Europa, hvor det er lettest at drive forretning, fastslår Verdensbanken

Danmark ligger i verdenseliten, når man ser på, hvor nemt det er at drive forretning. Det kan man se i Verdensbankens Doing Business indeks, hvor de kigger på rammebetingelserne for små og mellemstore virksomheder.

I indekset ligger Danmark nummer fem kun overgået af Singapore, Hong Kong, New Zealand og USA.

- Dermed overgår vi alle de lande, vi normalt sammenligner os med. Vi er således det land i Europa, hvor rammevilkårene er bedst. Vi skal helt ned på niendepladsen for at finde det næste europæiske land, skriver Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Verdensbanken går ind og måler på en lang række forhold: Hvor nemt er det at starte virksomhed, hvordan byggetilladelser håndteres, adgangen til elektricitet, registrering af ejendomme, kredit, skatteopkrævning og handelsrestriktioner med mere.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Steen Bocian peger blandt andet på, at Danmark ligger helt nede som nummer 40 på indekset for opstart af virksomheder. Samtidig tager Verdensbanken ikke stilling til lønkonkurrenceevnen.

- Vi skal være rigtig glade for, at Danmark endnu engang ligger helt i top med hensyn til rammebetingelserne, skriver cheføkonomen:

- Men det må ikke blive en sovepude i forhold til den igangværende diskussion omkring produktivitetsudviklingen i servicesektoren og den offentlige sektor, og det bør heller ikke fjerne fokus fra, at det høje omkostningsniveau i Danmark er en udfordring.

Steen Bocian understreger dog, at man skal glæde sig over, at rammerne for at skabe vækst er på plads i Danmark:

- Nu mangler vi bare aktiviteten, så vi får glæde af, at sporene er lagt, skriver han.

Sammenligner man Danmark med vores nabo og store samarbejdspartner Sverige, så ligger de til sammenligning nede på en 14. plads. Sverige ligger eksempelvis dårligt hvad angår opstart af virksomheder, kreditadgang og skatteopkrævning.