Business

Rangvid: Var 17 mennesker skyld i finanskrisen?

17 unavngivne personer havde i alt 1700 selskaber, der havde lånt for 21 milliarder danske kroner. De har rigtig meget med årsagen til finanskrisen at gøre, vurderer Jesper Rangvid

Formand for Rangvid-udvalget, Jesper Rangvid, præsenterede Rangvid-rapporten onsdag morgen, der skal være med til at klarlægge årsagen til finanskrisen.

Ifølge formanden havde 17 unavngivne personer i alt 1700 forskellige selskaber, og til sammen havde de 17 personer udlån for et svimlende milliardbeløb. Det er bankerne, som har tabt pengene mellem 2008 og 2011, fordi de 17 personer ikke har kunnet betale lån til ejendomme tilbage, vurderer udvalget.

- De 17 personer havde 1700 selskaber. Så de havde altså i gennemsnit 100 selskaber med alle mulige navne. De 17 personer havde udlån for 21 milliarder kroner - altså udlån for mere end en milliard kroner i gennemsnit, siger Jesper Rangvid.

Det betød de 17 personer for finanskrisen

Det enorme milliardbeløb gik tabt under finanskrisen. I rapporten står der, at de 17 personer udgjorde en betydelig del af de samlede udlån i pengeinstitutterne.

- En begrænset personkreds (17 personer) er gennem forskellige selskaber (cirka 1700 selskaber) blevet bevilget en ganske betydelig andel af de samlede udlån i de pengeinstitutter, som siden er overtaget af Finansiel Stabilitet A/S. Der har været tale om store engagementer, der efterfølgende har medført forholdsvis store nedskrivninger, særligt inden for fast ejendom og ejendomsudvikling, lyder det.

- Hvis finanskrisen er en todelt krise med de store banker og de små banker, må man sige, at den del med de små banker har rigtig meget med 17 personer at gøre, siger Jesper Rangvid.

Jesper Rangvid vil ikke sætte navne på de 17 personer, men han fortæller dog, at de er blevet nævnt i de danske medier.