Business

Aktivist: Jeg står nu 45 meter oppe på Shells silo

Lige nu er en gruppe aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace i færd med at storme Shells raffinaderi i Fredericia

- Jeg står nu 45 meter oppe på Shells silo, og vi gør nu klar til at folde vores banner udover Shells logo, fortæller den 26-årige aktivist Helene Hansen til tv2.dk, direkte fra Fredericia.

- Og vi kan se, politiet er mødt talstærkt op under os. Vi mødte også en del Shell-medarbejdere, da vi mødte ind, som standsede og tog billeder, men dem gik vi så forbi, fortsætter hun.

Helene Hansen forsikrer om, at alle sikkerhedsforanstaltninger er på plads.

- Vi går aldrig ind et sted, uden at sikre os, at aktionen ikke er til fare for nogen mennesker, og alle vores klatrere er ordentligt uddannede, siger hun.

Politiet bekræfter, at de er tilstede ved Shell-rafinaderiet.

- Vi har selvfølgelig sendt folk derud. Det kan jo være farligt, hvis de kommer til at rykke ved en forkert ventil eller andet derude, men jeg kan ikke sige mere om aktionen lige nu, fortæller vagthavende ved Sydøstjyllands politi til tv2.dk.

Ifølge Greenpeace, er der tale om 36 aktivister.

"36 isbjørne og aktivister er netop gået ind på Shells olieraffinaderi i Fredericia. I dag vil vi vise Shells sande ansigt!" - skriver organisationen.

Olie i Arktis

Aktionen i Fredericia er rettet mod olieselskaber som Shell's oliejagt i Arktis. I juli besteg seks kvinder Vesteuropas højeste bygning nær selskabets globale hovedkvarter i London, og i søndags rullede aktivister et 20 meter langt banner ud ved VIP-tribunen under Belgiens Formel 1 Grand Prix, der er Shell største årlige reklamesatsning.

"Selskabet (Shell) går forrest i jagten på olie i Arktis, selvom de har vist sig komplet ude af stand til at tage vare på det sårbare miljø og den unikke natur i Grønland og resten af regionen. Vi ønsker at beskytte Arktis, og derfor skal Shell have klar besked på at holde sig væk," siger Helene Hansen.

Udover danskere deltager aktivister fra Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Italien og Letland.