Business

4 tips til din pensions-opsparing

73 procent af de danske ratepensioner bliver udbetalt over en periode på 10 år, viser en ny analyse. Det selvom danskerne lever meget længere og mange derfor er overladt til offentlige overførsler i den sidste del af tilværelsen som pensionist.

Tv2.dk har spurgt den uvildige økonomiske rådgiver Rune Wagenitz Sørensen, hvad man skal være opmærksom på, mens man sparer op til pensionen. Herundre får du fire gode tips til din opsparing.

1: Opgør alle dine aktiver

Når du vurderer, om du sparer nok op, skal du ikke bare kigge på dine pensioner. Du skal kigge på alle dine aktiver i hele din økonomi. Dine pensioner er én ting, men også din bolig, dit sommerhus og hvad du ellers måtte eje, er væsentlige. Har du en ratepension, der løber over 10 år, kan du, når du har brugt denne, tage lån i boligen, og leve af dine mursten i en række år.

2: Dine boliger er væsentlige i din opsparing

Over halvdelen af danskerne ejer deres egen bolig. Når du nærmer dig pensionsalderen begynder mange at have betalt gælden i boligen af. Dermed åbner der sig en række muligheder for at leve af pengene fra boligen.

Sælg din bolig En mulighed er, at du, når du bliver ældre, sælger din ejerbolig, og får en god sjat penge ud af det. Herefter lejer du måske en bolig, og så har du altså et stort beløb fra boligen, du kan leve af i årevis.

Tag lån i din boligHvis du foretrækker at blive boende i din bolig som pensionist, er det ikke ensbetydende med, at boligen ikke kan fungere som ekstra pensionsopsparing. Har du betalt dit boliglån ud, kan du tage et nyt lån, og på den måde kan du bruge det nye lån som din pensionsopsparing.

3: Din tidshorisont er længere end du tror

Din tidshorisont er ofte længere end du tror, når du sparer op til pension. Hvis man er 58 år i dag, tænker mange, at de snart skal have pensionsopsparingen udbetalt. Det er også rigtigt, når det angår de første udbetalinger. Men eftersom mange pensioner udbetales over 20 år, så skal de sidste penge først udbetales 27 år senere. Dermed er der altså en tidshorisont på 27 år i forhold til de penge, der skal udbetales til sidst. På den måde kan man tage større risici på den del af opsparingen, og dermed kan man også gå efter et større afkast ved at have aktier på den del af opsparingen, der først skal udbetales senere.

Mange fokuserer kun på risikoen for at tabe penge. Men risikoen for ikke at få nok i afkast er lige så alvorlig, når man taler opsparing, som risikoen for at tabe penge.

Risiko handler altså ikek kun om risikoen for at tabe penge. det handler også om risikoen for at man går glip af et godt afkast.

4: Fokuser på dine omkostninger

Det er væsentligt for udviklingen i din opsparing, hvad du betaler i omkostninger. Hvis ikke, du har styr på dine omkostninger, risikerer du, at din opsparing og afkastet bliver malket af omkostningerne.

For at blive klogere på, hvad du betaler i omkostninger, kan du bruge det tal, der kaldes for ÅOP (Årlige omkostninger i procent, red.) det er et tal, der indikerer, hvad du betaler i omkostninger for din samlede opsparing. Tallet kan opgøres for din samlede pension hos dit pensionsselskab. Det er rimeligt, hvis ÅOP ligger på mellem 0,5 procent og 1 procent. Men kommer du op på to procent, er det højt, og så betaler du for meget i omkostninger på din pensionsopsparing.