Business

USA: Obama knuser Apple-modstand

Den amerikanske administration under præsident Barack Obama har nedlagt et sjældent veto mod et forbud fra den internationale handelsorganisation, ITC, der ville have betydet at visse Apple-produkter ikke kunne importeres og sælges. Det skriver The Guardian.

USA's veto er det første af sin art i 25 år. Dermed har regeringen blandet sig i den evige patentstrid mellem de to kæmper på smartphone-markedet, Apple og rivalen Samsung.

I et brev til den internationale handelskommission har USA's repræsentant Michael Froman nedlagt veto imod og udtrykt utilfredshed med kommissionens tidligere dom fra juni, der betød at ældre versioner af iPads og iPhones ikke kunne sælges på grund af overtrædelse af Samsungs patentrettigheder. Det mente Froman var til skade for forbrugerne. Dermed kan Apple fortsat sælge de gamle produkter.

Til trods for at have nedlagt veto imod forbuddet af handlen med de gamle Apple-produkter mener Obama-administrationen stadig, at Samsung kan søge om kompensation ad andre veje.

- Min beslutning om at misbillige denne dom betyder ikke, at patentindehaveren i dette tilfælde ikke har ret til kompensation. Tværtimod så kan patentejeren fortsat prøve sine muligheder ad rettens vej, fortæller Michael Froman ifølge The Guardian.

Den amerikanske beslutning om at nedlægge veto mod ITC's dom markerer dog indtil videre enden på den lange og opslidende patentkrig på smartphone-markedet, hvor Apple og Samsung anlagde den ene sag efter den anden om overskridelse af patentrettigheder i deres indbyrdes konkurrence.

Det førte sidste år til, at Apple fik tilkendt mere end 1 mia. dollar i erstatning fra Samsung, der blev fundet skyldig i at have kopieret funktioner fra Apples mobilprodukter.