Business

Tjek her: Har du mere friværdi end gennemsnittet?

De danske boligejere blev rigere på friværdi i år. Det betyder, at danskernes samlede friværdier akkurat runder et skarpt hjørne på 1.000 milliarder kroner.

De faldt enormt under finanskrisen, boligejernes friværdier. Som en konsekvens af svagt stigende boligpriser, har friværdierne siden starten af året vendt snuden opad. Friværdierne har rundet et særdeles skarpt hjørne, da danskerne nu har samlede friværdier på godt 1.000 milliarder kroner, viser beregninger, Realkredit Danmark har lavet

Zoomer vi ind på det enkelte parcelhus, betyder det, at en gennemsnitlig dansk parcelhusejer har friværdi for lige knap 500.000 kroner. Det er det højeste niveau siden tredje kvartal 2011. Det er en stigning på 30.000 kroner siden samme tidspunkt sidste år.

Beløbet er dog også udtryk for et enormt fald i forhold til, da friværdierne toppede i sommeren 2006.

- Den gennemsnitlige parcelhusejer i Danmark var millionær i friværdi i sommeren 2006, og friværdien er siden hen blevet reduceret med godt 650.000 kroner, siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Mere friværdi i lejligheder

Ejerne af ejerlejligheder har oplevet en noget mindre reduktion af friværdien siden toppen, og tillige kan de glæde sig over, at friværdierne rent faktisk har været stigende i fem kvartaler i træk.

I starten af 2013 lå den gennemsnitlige friværdi per ejerlejlighed på 900.000 kroner mod små 800.000 kroner året før. Der er dog stadig et stykke vej op til topniveauerne fra sommeren 2006 på næsten 1,4 millioner kroner i gennemsnitlig friværdi.

Ser vi på de regionale friværdier, så topper friværdierne generelt set på Frederiksberg, Gentofte og Rudersdal.

Frederiksberg topper

Parcelhusejerne på Frederiksberg har en gennemsnitlig friværdi på cirka 3 millioner kroner, og herefter er der et ordentligt spring ned til Gentofte, hvor friværdien i gennemsnit er på små 2,15 millioner kroner, mens den i Rudersdal er på 1,55 millioner kroner. I dag er der 9 kommuner med en gennemsnitlig friværdi per parcelhusejer på 1 millioner kroner eller derover - tilbage i sommeren 2007 var der tale om hele 50 kommuner, hvor dette var tilfældet.

I bunden af friværdilisten finder vi Lolland Kommune med en gennemsnitlig friværdi på 88.000 kroner.

Til udregningen af danskernes friværdier har Realkredit Danmark benyttet de seneste officielle data om boligpriserne samt udviklingen i danskernes lån.