Dansk hvede er for dårligt til brød

Selvom danske landmænds brødhvede er en dyr vare i disse år, så er kvaliteten ikke god nok til brødbagning. Mere gødning på robuste jorde kan løse problemet, skriver Landbrug & Fødevarers medie foodculture.dk.

Hvede er den afgrøde fra danske marker, der giver størst indtjening. Kvaliteten af den danske brødhvede er dog så dårlig, at den er nærmest usælgelig til brødindustrien. Og den skal helst blandes med udenlandsk mel, hvis den skal ende som kvalitetsmel på de danske butikshylder.

"I industriproduktionen får melet en hårdere behandling, hvilket kræver et højt protein og glutenniveau. Det har den danske brødhvede ikke, og derfor er det forholdsvis lidt dansk mel, som vi sælger til brødindustrien," siger Niels Brinch-Nielsen, der er direktør hos Valsemøllen, som forarbejder og sælger korn til den danske brødindustri og supermarkeder.

I 2012 blev der høstet for 7.198 mia. kr. hvede i Danmark, men kun 7 procent af høsten var brødhvede. De resterende 93 procent af høsten er foderhvede, som bliver brugt til at fodre dyr og i bio-raffinaderier.

Brug mere gødning

Ifølge Claudio Pelsen, der er direktør for afgrøder i DLG, er der en gevinst ved at kunne producere god brødhvede. Prisen pr. 100 kilo er op mod 25 kr. dyrere for brødhvede end foderhvede, men det kræver, at kvaliteten er den rette.

"For at kunne opnå en bedre kvalitet på dansk brødhvede er man nødt til at bruge mere gødning, på de jorde, der er mest robuste. Det er dog ikke muligt med den eksisterende lovgivning," siger Claudio Pelsen til foodculture.dk

Han vurderer, at der hurtigt vil blive sået dobbelt så meget brødhvede, hvis kravene til gødning bliver lempet.

Mel af højkvalitet

Landbrug & Fødevarer mener, at den eksisterende lovgivning skal laves om. Den sætter Danmark bagud i kapløbet om at levere mel af højkvalitet til hjemmemarkedet og eksportmarkederne.

"Jeg tror ikke, mange danskere er klar over, at det mel de køber i supermarkedet, og de brød de køber hos bageren, ikke indeholder særlig meget dansk mel. I dag må de danske landmænd kun gødske med 85 kg, når der er brug for 100 kg, og det er hovedårsagen til, at så lidt hvedemel har dansk oprindelse," siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Men det er dog ikke på alle jorde, at Landbrug & Fødevarer vil have lov til at gøde ekstra.

"Vi er meget opmærksomme på, at der er nogle områder, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at gøde særlig meget. Men til gengæld er der også områder, som er meget robuste, og de kan sagtens klare mere gødning, så kvaliteten af afgrøderne kan blive bedre," siger Søren Gade.

Industrien vil gerne sælge mere dansk hvedemelI dag kommer cirka 50 procent af det hvedemel, som Valsemøllen sælger, fra danske marker, og det tal ser Niels Brinch-Nielsen gerne vokse.

"Af miljø- og transporthensyn ser vi en klar fordel i at kunne sælge mere danskproduceret hvedemel. Men så længe kvaliteten ikke er bedre end i dag, så er det svært at rykke ved den nuværende andel," siger Niels Brinch-Nielsen til foodculture.dk.