Business

Sådan sparer du kassen på tandlægeregningen

Kniber økonomien, men gør tænderne ondt? Så læs med her, hvor tv2.dk giver dig en række gode tips til, hvordan du kan spare penge på tandlægeregningen

I dag er det blevet dyrere at gå til tandlægen. Sundhedsminister Astrid Krag har nemlig fjernet tilskuddet til den ydelse, der i fagsprog hedder 'kontrol af diagnostisk fund ved diagnostisk undersøgelse,' ­som er en kontrol, der gives til patienter, der har været til en undersøgelse.

Og især de unge tandpatienter bliver ramt. Er du mellem 18 og 25 år stiger prisen på kontrollen nemlig med 185 procent fra 71,44 kroner til 204,12 kroner.

Men der findes faktisk alternativer til den danske tandlæge. På mange behandlinger er der nemlig meget at spare, hvis man i stedet får tænderne lavet i udlandet, hvor man kan spare mellem 30 og 80 procent:

"Et af de billigste lande er Ungarn, hvor man i flere tilfælde kan opnå besparelser på hele 80 procent," siger Asger Mønster Frydkjær fra hjemmesiden avmindtand.dk til tv2.dk, der hver måned hjælper flere hundrede danskere med at komme til udlandet og få ordnet tænder.

Ifølge Asger Mønster Frydkjær kan det dog ikke betale sig at tage til udlandet og få lavet eftersyn og andre småting:

"Men hvis, man skal have lavet en større behandling - typisk over 20.000 kroner i Danmark - kan det godt betale sig at tage til udlandet og få det lavet."

Udlandet kan være mere besværligt

Der er dog også en risiko ved at blive behandlet i udlandet, ligesom det også kan være mere besværligt. Dels skal man selvfølgelig medregne rejseprisen, når man sammenligner priser. Her kan tandlægebesøget dog kombineres med en egentlig ferierejse.

Derudover kan det være mere besværligt at klage over en udenlandsk tandlæge, ligesom der kan være vidt forskellige klageprocedurer i de forskellige lande. Du kan få hjælp hos Forbruger Europa, hvis du vil klage over en tandbehandling i udlandet. Find deres hjemmeside på linket i linkboksen til højre.

Forbrugerstyrelsens råd til tandlægebesøg i udlandet:

  • Undersøg, om den behandling du ønsker at få, er tilskudsberettiget i Danmark.
  • Sørg for at sikre dig, at den tandlæge du vælger, er offentligt autoriseret i det pågældende land. Ellers er det ikke muligt at få refunderet tilskuddet, når du kommer hjem.
  • Få behandlingen lavet og betal regningen. Sørg for at få udspecificeret på regningen præcis hvilken behandling, du har fået.
  • For at få refunderet tilskuddet til behandlingen skal du henvende dig til den region, du tilhører. Original og specificeret regning skal sendes til regionen påført din nemkonto.
  • Du skal sørge for, at materialet er på et sprog, som kommunens sagsbehandler kan forstå.

Kilde: Forbrug.dk

Derudover er det vigtigt at være sikker på, præcist hvad du skal have ordnet. Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen findes der nemlig flere eksempler på, at danskere er blevet 'overbehandlet' i udlandet.

I boksen til højre kan du se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens råd til tandlægebesøg i udlandet.

Lad studerende ordne dine tænder

Der er dog også penge at spare, selvom man vælger at blive i Danmark. På landets to tandlægeskoler i Aarhus og København kan man nemlig få lavet behandlinger til omkring halv pris.

På skolerne betaler man nemlig kun for materialerne, men ikke for arbejdslønnen, der udføres af tandlægestuderende med opsyn af en uddannet tandlæge. Begge steder gælder det dog, at man ikke kan forvente at få behandling med det samme, da ens lidelse skal passe ind i skolens program.

I linkboksen til højre kan du klikke dig ind på begge skolers hjemmesider, hvor du kan læse mere.

Tjek prisen på din danske tandlæge

Du kan dog også sagtens spare penge i Danmark, selvom du går til en 'rigtig' tandlæge. Priserne kan nemlig svinge meget fra tandlæge til tandlæge. På sundhed.dk kan du sammenligne priser på forskellige behandlinger. Tjek linket i boksen til højre.

På Tandlægeforeningens hjemmeside kan du desuden se de vejledende priser for en lang række behandlinger. Her kan du altså tjekke, om din tandlæge tager overpris for en behandling.

Hvis du har fået lavet dine tænder i udlandet, må du gerne kontakte os. Skriv en mail til journalist Jakob Skov Jakobsen på jaks@tv2.dk