Business

Prischok får unge til at fravælge tandlægen

Det gør ondt i de små budgetter, når tilskuddet til tandlægen bliver fjernet

I dag er det blevet dyrere at gå til tandlægen. Sundhedsminister Astrid Krag har nemlig fjernet tilskuddet til den ydelse, der i fagsprog hedder 'kontrol af diagnostisk fund ved diagnostisk undersøgelse' - som er en kontrol, der gives til patienter, der har været til en undersøgelse.

Og især de unge tandpatienter bliver ramt. Er du mellem 18 og 25 år stiger prisen på kontrollen nemlig med 185 procent fra 71,44 kroner til 204,12 kroner. Og det kan få de unge til at fravælge besøget i tandlægestolen:

Fakta

Ydelsen "kontrol af diagnostisk fund ved diagnostisk undersøgelse" udføres 1,7 mio. gange om året.

Ved en fjernelse af det offentlige tilskud til ydelsen stiger prisen fra 122,47 kr. til 204,12 kr. for alle, der er fyldt 26 år.

For de 18-25-årige stiger prisen fra 71,44 kr. til 204,12 kr.

"Man kan frygte, at det i endnu højere grad kommer til at betyde, at de unge ikke kommer til tandlæge. Især unge, der er studerende, og hvor økonomien i forvejen er meget knap," siger cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard til tv2.dk

Hellere en tur på Roskilde

Ifølge Lone Kjærgaard vælger de unge ofte at spare på netop tandlægebesøg, fordi de ikke føler, at de får noget for pengene nu og her:

"De unge sparer især på tandlægebesøget, fordi det jo ikke er akut. For langt de fleste unge mennesker, så er der jo ikke noget akut i et tandlægebesøg, det er jo mest forebyggende. Så tænker de; 'det kan jeg da godt lige spare væk, så er det vigtigere at få en ny trøje, eller smutte en tur i byen eller på Roskilde Festival, og så bliver tandlægebesøget skubbet."

En undersøgelse, som Nordea og Gallup lavede i maj viste da også, at 30 procent af de 18 til 25-årige inden for det sidste halve år havde droppet netop tandlægebesøget på grund af økonomien. Og nu stiger priserne altså, hvilket kan få store konsekvenser for de unge:

"Det her er en ret stor stigning, som kommer til at betyde noget i de små budgetter. For en ung studerende på SU er der altså ikke meget plads i budgettet, når først boligen, bøger og de andre faste udgifter er betalt. Vi ved, at boligudgifterne fylder rigtig meget i de unges budgetter."

Få styr på budgettet

Og netop budgettet er nøgleordet til, hvordan man alligevel får råd til at gå til tandlægen, selvom man er på SU, og selvom prisen er steget:

"Man kan kun opfordre til, at de unge får budgettet justeret og får de her ekstra udgifter lagt ind. Der kan godt være plads, hvis man planlægger og prioriterer i økonomien," siger Lone Kjærgaard til tv2.dk, og fortæller, at tandlægebesøget ikke er et smart sted at spare:

"Det handler om ikke at sylte det fuldstændig, så man pludselig står med en meget stor regning. Hvis man først går til tandlæge, når tandpinen melder sig, så bliver det ofte en hel del dyrere."

Har du droppet de danske tandlæger og i stedet valgt udlandet, når tænderne skulle ordnes, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til journalist Jakob Skov Jakobsen på jaks@tv2.dk.