Business

Vrede læsere: Syg holdning bag Danske Banks 'børnejagt'

Er det bankernes ansvar at lære børn om penge? Tv2.dk's læsere er uenige, ligesom familierådgiver ser både fordele og ulemper ved tendensen

Tidligere var penge noget, man som ung purk spurgte mor og far om. Og tidligere var en gammeldags sparegris alt, hvad et barn behøvede at vide om penge. Men sådan er det ikke længere.

Danmarks største bank, Danske Bank, er nemlig nu begyndt at tilbyde deres "kunder" helt ned til fem-årsalderen at blive private banking-kunder. Det betyder, at de små purke blandt andet får tilbudt kurser og events og kan se frem til computerspil med indbygget finansiel læring. Tilbuddet gælder dog kun børn med velstillede forældre. Mor og far skal nemlig have to millioner kroner i såkaldt 'investerbar formue' før den kære arving kan blive medlem af klubben.

"Vi prøver at bygge leg og finansiel forståelse sammen," siger direktør for private banking i Danske Bank, Malene Nørgaard, til Børsen.

Men er det en god idé?

Det spørgsmål stillede vi i morges vores læsere her på tv2.dk

...og selvom der er delte meninger blandt læserne stiller flertallet sig dog kritisk over for initiativet på tv2.dk's facebookside. Blandt andet skriver Camilla Krag Gotfredsen:

"Det undrer vel ikke nogen, at den pengegriske bank nu vil lokke penge ud af "rige" børn. De vil jo dårligt nok opdage deres skjulte gebyrer."

Michael Huusfeldt skriver: "Skal de nu også til at stjæle fra børn? Er det ikke nok, at alle skal betale til Danske Bank for at have en konto? Nu vil de også have børn ned til fem-årsalderen. Det er sgu da en syg holdning."

Der findes dog også læsere, der kan se det smarte i Danske Banks tiltag:

Gitte Jørgensen skriver: "Jeg synes, det er en okay idé, at bankerne er med på banen om at lære vores børn om økonomi. I sidste ende er det jo forældrene selv, der bestemmer, om de skal meldes ind i banken. MEN til gengæld syntes jeg, det er meget trist og kedeligt, at det kun skal være de riges børn, der får den mulighed. Det er da diskrimination mod en masse andre børn og andre familier. Det burde tages op til overvejelse, om det ikke skulle være lige for alle. Ikke særlig gennemtænkt."

Familierådgiver: Børn kan lære rigtig meget

Netop det faktum, at Danske Banks tilbud kun er for børn af velstillede forældre, ser familierådgiver hos Relazion Lone Carmel også som et etisk problem:

"Ud fra et samfundsmæssigt perspektiv er det måske ikke så smart, at det kun er for de mennesker med mange penge, fordi det måske lige præcis er de mennesker, der godt ved noget om økonomi. På den måde synes jeg, koblingen er forkert. Hvis man snakker et etisk samfundsmæssigt ansvar," siger hun til tv2.dk.

Lone Carmel stiller også spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er bankernes opgave at lære børnene om økonomi:

"Man kan frygte, at bankerne måske har en ensidig måde at undervise på. Man kan hvert fald godt stille sig lidt kritisk over for, om bankerne er den rigtige læremester."

Helt overordnet ser Lone Carmel dog ikke noget problem i, at børn helt ned til fem-årsalderen lærer om penge og økonomi:

"Børn kan godt lære rigtige meget. De er jo smarte og hurtige i dag, og nogle børn vil sagtens kunne forstå økonomi. Vi har nogle gange en tendens til at glemme de intelligente børn lidt i Danmark, så det er fint nok, at de får fyldt noget viden på fra andre steder end i skolen," siger hun til tv2.dk

Men hvad synes du? Klik ind på tv2.dk's facebookside ved hjælp af linket til højre, og giv din mening til kende.

Overvejer du at gøre dit barn til private banking-kunde i Danske Bank hører vi gerne fra dig. Kontakt journalist Jakob Skov Jakobsen på jaks@tv2.dk.