Business

Rusland vil bygge flydende atomkraftværk

Om tre år vil det første flydende atomkraftværk være klar. Kraftværket kan levere energi til afskårede områder, og kan modifcieres til at lave rent drikkevand.

Akademik Lomonosov er navnet på flagskibet som bliver bygget af Baltic værftet. Det skal være det første i en række af flydende atomkraftværker som Rusland vil masseproducere.

Det forventes, at de flydende kraftværker skal bruges i de fjerntliggende nordøstlige dele af Rusland, som halter efter, rent økonomisk, på grund af mangel på energi.

Hvert eneste kraftværk ville kunne producere op til 70 MW energi, hvilket er nok til at kunne levere energi til en by med 200.000 indbyggere

Rent drikkevand til tørstige nationer

Det flydende kraftværk kan også bygges om til et afsaltningsanlæg, der kan producere 240.000 kubikmeter rent drikkevand per dag. Flere udviklingslande som Kina, Indonesien og Malaysia har vist stor interesse i sådanne maskiner.

Baltic værftet understreger, at det flydende atomkraftværk lever op til det Internationale Atomagenturs sikkerhedsregler, og at reaktorerne skulle kunne tåle både tsunamier og sammenstød med andre søfartøjer. Kraftværket skulle også være godt for miljøet, da produktionen ikke har skadelige biprodukter.

Produktionen af Akademik Lomonosov begyndte i 2007 hos Sevmash i Severodvinsk. Projektet blev sidenhen overtaget af Baltic-værftet, men blev lagt på køl i to år, på grund af finansielle problemer. Nu forventes det dog, at Akademik Lomonosov vil være klar til brug i 2016.