Business

Her bruger du strøm uden at vide det

Vi ved efterhånden alle, at der er penge at spare på strømmen i vore hjem, hvis vi tænker os om.

Der kan dog være ting, som vi slet ikke har skænket en tanke. tv2.dk har snakket med Morten Sinding fra EL-Forbundet.dk Han hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned i dine stikkontakter.

Brug elspareskinner i stedet for stikdåser

Hvis du har en stikdåse sat i en stikkontakt uden tænd/sluk-knap vil den stadigvæk bruge strøm, selvom der ikke er el-apparater i den. Det samme gælder selvfølgelig hvis kontakten har en tænd/sluk-knap, og knappen står på 'tænd'.Note: Morten Sinding vurderer, at den brugte strøm vil være meget lille, men oplyser samtidig, at der ikke er lavet målinger på almindelige stikdåsers strømforbrug.

Hvis man har en elsparemærket elspareskinne er forbruget dog minimalt, men hvis du har mulighed for at hive stikdåsen ud af væggens stikkontakt, eller slukke for knappen, kan du mindske dit spild af strøm.

Er stikdåsen og væggens stikkontakt gemt væk bag sofaer og reoler kan det være en god ide at anskaffe sig en elspareskinne i stedet for de almindelige stikdåser. Elspareskinnen sørger nemlig for at slukke dine el-apparater helt, når de går i standby, uden at du skal gøre noget.

- En ganske almindelig forstærker bruger omkring 160 kr. årligt i standby-mode, og hele dit hjem kan være fyldt med lignende strømtyve, siger Morten Sinding.

Pas på, når du lader op

Hvis din telefon eller computer er af ældre dato, skal du være meget opmærksom, når du lader dem op. Nyere modeller har elektrisk styring, men hvis apparatet mangler dette, så vil den fortsat forbruge strøm efter den er fuldt opladt.

Andre sparetips

* Køleskabet og fryseren skal holdes på henholdsvis +5 og -18 C. Dine madvarer holder sig ikke bedre ved koldere temperaturer, og hver ekstra kuldegrad på de bedste A+ mærkede produkter koster dig 50 kr. mere årligt.

* Hvis du skifter til A-mærkede el-pærer, kan du spare 65 kr. per udskiftede pære om året.

- Selv hvis du har den nyeste computer og printer, vil den fortsat bruge fem procent af dens normale effekt, så sluk dem helt, når du ikke bruger dem, siger Morten Sinding.

Når computeren er tændt, skal du bruge strømstyrings-funktionen - det prioriterer mindst muligt strømforbrug og lukker unødvendige aktiviteter.

For at minimere tiden du bruger på at lade din smartphone op, skal du slukke for tjenester, som WIFI, GPS, Bluetooth og dine apps, når de ikke er i brug. Du kan også skrue ned for skærmens lysstyrke.