Vi betaler mest for mad og drikke i EU

Af alle EU-lande er priserne på mad og drikke højest i Danmark. Især brød og kornprodukter er dyrt

En indkøbspose med mælk, brød, ost og kød koster meget mere i et dansk supermarked end i andre EU-lande.

EU's statistiske kontor Eurostat har sammenlignet priserne på en række sammenlignelige fødevarer og drikke uden alkohol i de 27 EU-lande. Og resultatet er klart: Danskerne betaler langt mere for mad på tallerknen og noget i glasset.

De danske priser er næsten en halv gang dyrere end EU's gennemsnit. Vi betaler 143 procent af gennemsnittet, fulgt af Sverige med 124 procent, Østrig med 120 procent, Finland med 119 procent, Irland med 118 procent og Luxembourg med 116 procent.

Hvis man vil have de billigste varer i indkøbsvognen, så gælder det om at tage til Østeuropa og handle - især i Polen er der virkelig noget at spare. Faktisk betaler danskerne samlet mere end dobbelt så meget for varerne som polakkerne.

I Polen er priserne 61 procent under EU's gennemsnit, med Rumænien på andenpladsen 67 procent under, Bulgarien 68 procent under og Litauen 77 procent under.

Det er især priserne på brød og kornprodukter, der trækker op. Her er de danske priser suverænt de dyreste i EU med 159 procent af EU's gennemsnit, mens Bulgarien ligger 57 procent under som det billigste land at få det daglige brød i.

Også når der skal kød på bordet, betaler danskerne mest, med 132 procent af EU's gennemsnitspriser mod 55 procent under gennemsnittet i Polen.

Når det gælder mælk, æg og ost må cyprioterne dog overtage førstepladsen som det dyreste EU-land med 141 procent over gennemsnitspriserne mod 63 procent under i Polen.

Danmark kommer i den kategori først på femtepladsen over de dyreste EU-lande med 117 procent af gennemsnittet.

Vender man blikket uden for EU's grænser, er Danmark dog langt fra det dyreste land at fylde køleskabet i.

Samlet betaler de norske forbrugere nemlig 186 procent af EU's gennemsnit.

Undersøgelsen dækker over omkring 500 sammenlignelige produkter.