Business

Rejs ikke herhen: Verdens farligste lande

Erhvervsfolk og turister skal lige tænke sig om en ekstra gang, hvis flyrejsen går til et af disse lande

Det amerikanske finansmagasin Forbes har udarbejdet en liste over verdens farligste lande. Listen tæller de lande i verden, hvor du ikke bør rejse hen.

"Selv om kun få rejser til eller har forretninger i disse lande, er de politisk og økonomisk arnested for frustrationer uden for de industrialiserede lande, hvor mennesker bliver myrdet, slået ihjel i krig eller truet til at gøre det samme mod andre langt væk," skriver Forbes om landene på listen.

Nedenstående liste (sorteret alfabetisk) tæller de lande, der er kategoriseret som "meget risikable" og har fået maksimum point. Til sammenligning ligger Danmark i den diametrale modsatte ende af skalaen uden point.

Afghanistan

Efter et årti med den voldsomme konflikt, der kom i kølvandet på terrorangrebene på USA den 11. september 2001, lider Afghanistan fortsat voldsomt meget af politisk vold. Samtidig har regeringen ikke kontrol over hele landet. Det er blevet lettere at starte virksomhed i landet, men landet har fortsat en meget ringe infrastruktur.

DR Congo

Regeringen i Den Demokratiske Republik Congo kæmper massivt for at holde landet samlet. Det er meget risikabelt for forretningsfolk at investere i landet, og landet er på randen af borgerkrig.

Haiti

Korruption og en svag lovgivning gør det svært for forretningsfolk at investere i øen i det Caribiske Hav. Det medfører ofte også politisk vold.

Irak

Det krigshærgede land lider fortsat efter den amerikansk-ledede invasion i 2003. Kun lande som Syrien, Afghanistan og Somalia oplever en højere grad af politisk vold end Irak. Selv om landet har massive oliereserver, er det endnu ikke lykkedes at bygge en ordentlig infrastruktur.

Iran

Økonomiske sanktioner mod landet har lagt massivt pres på valutakursen, givet anledning til korruption og gjort, at regeringen og militæret i høj grad blander sig i økonomiske forhold. Magten ligger i højere grad nu hos magthaverne og ikke hos private forretningsfolk.

Nordkorea

Nordkorea kan beskrives som en krigszone. På grund af måden, som Kim Jong-un styrer landet på, er det ikke til at vide, hvordan han udøver sin magt over det nordkoreanske folk, der teknisk set fortsat er i krig med nabolandet Sydkorea.

Somalia

Det østafrikanske land har et ekstremt fjendtligt erhvervsmiljø, hvor der stort set ikke er mulighed for udenlandske kræfter at blande sig. Efter to årtier uden en regering har de nyligt valgte myndigheder meget svært ved at holde styr på befolkningen, især uden for hovedstaden.

Sudan

Det store nordafrikanske land er meget ustabilt og har store finansielle problemer, især efter Sydsudan rev sig løs i sommeren 2011 og tog de største oliereserver med sig. De to lande skændes fortsat om, hvor grænsen mellem dem ligger.

Syrien

I Syrien er man midt en i voldelig konflikt, hvilket gør det meget besværligt at gøre nogen forretninger i landet overhovedet. Der er meget høje sikkerhedsfarer i landet, og landet bliver mere og mere isoleret fra resten af verden. Borgerkrigen går ekstra hårdt ud over servicesektoren, primært turisme og bankforretninger.

Tchad

Det vestafrikanske olieeksportland har enormt meget politisk uro på grund af de forskelle blandt befolkningsgrupperne internt i landet. I landet bliver der tjent godt på olien, men indbyggerne er meget lavt uddannede.

Venezuela

Høje oliepriser i landet har forstærket regeringens evne til at imødekomme landets enorme gæld, men i 2012 er landets økonomi blevet markant værre.

Yemen

Størstedelen af det arabiske land er lovløst, og arbejdsløsheden er på over 50 procent. Landets økonomi er i frit fald. Militante islamiske grupper har fået kontrol over den sydlige del af landet, og de udgør en trussel for Saudi-Arabien, der støttes af USA.