Business

Dine penge rækker længere på ferien

Sommerferien bliver billigere i år. Skal du på ferie i Egypten eller Tyrkiet, rækker feriebudgettet meget længere.

Skal du på ferie udenlands i år, kan du i det store hele se frem til, at du kan få mere for pengene end sidste år. Det er den stærke krone, der gør ferien billigere.

Så meget billigere er disse valutaer blevet på et år:

* Egypten, pund: valutaen er blevet 18,4 procent billigere.

* Tyrkiet, lira: 7,9 procent.

* Tunesien, dinar: 6,1 procent

* USA, dollar: 5,6 procent.

* Thailand, bath: 4,1 procent.

* Japan, yen: 22,3 procent billigere

* Sydafrika, rand: 20,8 procent.

Kilde: Spar Nord.

Den danske krone er især blevet styrket i forhold til tyrkiske lira og egyptiske pund. Danske turister i Egypten kan i år se frem til at få næsten 20 procent flere pund for kronerne sammenlignet med sidste år. Det viser en ny analyse fra Spar Nord.

I Tyrkiet kan man få otte procent flere lira, når danske kroner veksles, viser analysen.

Det Arabiske Forår trækker ned

Cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm siger, at det først og fremmest er Det Arabiske Forår i Egypten og de voldsomme demonstrationer i Tyrkiet, der trækker valutaerne ned i forhold til den danske krone.

- Egypten har siden præsidentvalget i juni 2012 været plaget af uro som følge af Det Arabiske Forår. Tilsvarende går billederne af de voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Tyrkiet nu verden rundt, siger Jens Nyholm.

- I begge tilfælde rimer begivenhederne på politisk ustabilitet, og det svækker landenes valuta, forklarer cheføkonomen.

...men priserne stiger

Men én ting er, at du kan få flere kontanter, når du veksler - et faktum er nemlig, at priserne generelt stiger hurtigere i mange af turistlandene uden for Europa, end de gør herhjemme.

Sammenligner man priserne i Danmark med priserne i Egypten og Tyrkiet, er de generelt steget henholdsvis syv og fem procent mere i løbet af det seneste år.

Men selv om priserne i landene har fået et nøk op, behøver det ikke betyde, at man kan mærke det på feriestederne. Det siger kommunikationschef i Spies Torben Andersen.

I eurolande er prisen den samme

- I Egypten er konkurrencen om turisterne skærpet markant, og derfor er priserne på de varer og ydelser, som turisterne køber, ikke nødvendigvis steget, siger han om analysen.

Holder du ferie i et land med euro, er prisen stort set den samme som sidste år. Det gælder eksempelvis i Spanien og Grækenland.