Så dyr er fartbøden i dit ferieland

Det er på alle måder en god ide at overholde reglerne på de europæiske veje under kør-selv-ferien.

Det er bare om at træde let på speederen og huske sikkerhedsselen på kør-selv-ferien. Flere af de europæiske lande har nemlig hævet priserne for trafikforseelser i 2013. Det viser en ny oversigt fra FDM over bødestørrelserne i 31 europæiske lande.

Særligt dyrt kan det blive i populære ferielande som Italien og Frankrig, viser oversigten.

Her takseres en hastighedsovertrædelse på 20 kilometer i timen nemlig til henholdsvis 135 og 170 euro svarende til omkring 1.000 kroner og 1300 kroner.

Kan opkræve betaling på stedet

Er der tale om en overtrædelse på 50 kilometer i timen eller mere, falder hammeren tilsvarende hårdere. I så fald begynder bødestørrelsen i Italien ved 530 euro svarende til knap 4000 kroner, mens den i Frankrig ligger på 1.500 euro svarende til omkring 11.000 kroner.

- Det er ikke bare ganske store beløb, man risikerer at få i bøde. I de fleste europæiske lande kan politiet også opkræve hele eller dele af bøden på stedet. Derfor er det en god idé altid at have lidt kontanter med i bilen. Betaler man på stedet, er det vigtigt at huske at få en kvittering," siger jurist i FDM Dennis Lange.

Det allerdyreste land at forbryde sig mod færdselsreglerne er dog i hos vore norske søstre og brødre. Ryger speedometernålen her over 20 kilometer i timen mere end det tilladte, koster det 480 euro svarende til 3.600 kroner, mens en hastighedsoverskridelse på mere end 50 kilometer i timen koster fra 1.500 euro svarende til 11.000 kroner. Taksten for at køre over for rødt eller at overskride et overhalingsforbud ligger på 700 euro, hvilket svarer til godt 5.000 kroner.

Kæmperabatter på bøden

Flere steder kan man til gengæld få rabat på bøden. Betaler man for eksempel inden 60 dage i Italien, slipper man med mindstetaksten. I Frankrig får man nedsat bøden, hvis man har afregnet inden 15 dage. I Grækenland og Spanien er der en rabat at hente på hele 50 procent, hvis man betaler inden henholdsvis 10 og 20 dage.

26 EU-lande, inklusive Danmark, har siden 2010 samarbejdet om at inddrive ubetalte færdselsbøder. Derfor er der også stor sandsynlighed for, at en ubetalt bøde fra sommerens kør selv-ferie indhenter én.

Klik på kortet øverst og se bødernes størrelser i de forskellige europæiske lande. I øverste link i linkboksen kan du se prisen på endnu flere trafikforseelser.