Business

Gebyr på betalingskort er tredoblet

Der købes mere på debetkort. Og bankerne scorer kassen. For gebyret er tredoblet siden sommeren 2011

På to år er det blevet tre gange så dyrt i gebyr at svinge Mastercard eller Visa Electron, når du skal betale i butikkerne.

I mange år har gebyret på betalingen med debetkortet ligget på 0,3 procent, men det er nu steget til 0,95 procent, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Der har tidligere været loft på, hvor højt gebyret måtte være. Men loftet på 0,4 procent blev fjernet i sommeren 2011. I Forbrugerrådet mener seniorøkonom Troels Hauer Holmberg, at der er tale om lovbrud.

- For mig at se er det store gebyrhop i strid med betalingstjenesteloven, siger han til avisen.

Svag konkurrence

Ifølge loven må bankerne ikke bruge den svage konkurrencesituation på kortmarkedet til at opkræve højere gebyrer, end hvis der var flere om buddet. Bankerne ejer i fællesskab Nets, der står bag opkrævningen af gebyrerne.

Sidste år købte vi for 26,4 milliarder kroner på debetkortene. Det er en stigning på 238 procent på tre år.

Søren Vinge, pressechef i Teller, der driver debetkortsystemet for de udenlandske kort for Nets, siger, at prisstigningen afspejler "en markedstilpasning til de konkurrenter, der er på markedet for internationale betalingskort".

- Den tidligere pris på 0,3 procent betød, at der ingen indtjening var som kortindløser. Den nye listepris på 0,95 procent er dannet af markedet, fordi det er en hård konkurrence, så nu har vi opnået markedsbestemte priser, siger han til Jyllands-Posten.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) siger, at hun vil have problematikken undersøgt.

Hun har nu bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøge gebyret nærmere for at se, om konkurrencen halter. Ifølge ministeren er styrelsen i gang med at udarbejde en rapport om betalingskortmarkedet.