Business

5,7 millioner for at spise med ham

5.650.000 kroner. Det er prisen som vinderen af auktionen over en middag med superinvestoren Warren Buffett må betale for at løbe med en middag med investorikonet.

I weekenden sluttede en højt profileret auktion på eBay over en middag med verdens næstrigeste mand Warren Buffett. Prisen for at spise med den legendariske superinvestor endte på lige nøjagtig 1000.000 million dollars svarende til 5.650.000 kroner.

Og selvom det lyder af meget, så var det faktisk 'billigt', hvis man sammenligner med, hvad der tidligere er betalt for at få den 82-årige Buffett til bords. Auktionen, som foregår en gang om året, løb sidste år op i 3,4 millioner dollars, som svarer til knap 20 millioner kroner.

Pengene går til hjemløse i San Francisco.

Middag gav job

I 2010 og 2011 var det finansmanden Ted Weschler, der løb med middagen. Og efterfølgende tilbød Warren Buffett Ted Weschler et job som nøglemedarbejder i Buffetts selskab, og Ted Weschler administrereri dag omkring 23 milliarder kroner for Warren Buffet og hans selskab Berkshire Hathaway.

Warren Buffett har dog meddelt at man ikke skal regne med at få et job i år, hvis man køber middagen, selvom det faktisk er, hvad der er sket de seneste to gange, en auktionsvinder er løbet med middagen.

I sidste måned nåede en tilsvarende auktion op på 610.000 dollars svarende til 3,4 millioner kroner for en middag med Apples topchef Tim Cook.

Middag for otte

Vinderen af weekendens auktion over middagen med Buffett har nu lov at tage yderligere syv personer med til middagen, altså er der tale om en middag for i alt otte personer. Med en pris på 5,65 millioner kroner, er der altså tale om en kuvertpris på 706.250 kroner.

Warren Buffett er kendt som en af de mest legendariske investorer i historien. Blandt andet er han blevet kendt for en række spektakulære udsagn som for eksempel:

- Det er langt bedre at købe noget vidunderligt til en rimelig pris end at købe noget rimeligt til en vidunderlig pris

- Wall Street er det eneste sted, hvor folk kommer i Limousine for at få gode råd af folk, der tager undergrundsbanen.

- At folk er fulde af grådighed, frygt og dumhed, er forudsigeligt. Men rækkefølgen er ikke forudsigelig.

Sådan blev han stenrig

Warren Buffet startede som ung dreng med at tjene penge på blandt andet at udleje spillemaskiner til de lokale forretninger i hans hjemby Omaha. Formuen gik for alvor amok, da han i en tidlig alder fik øjnene op for aktiemarkedet. Den unge Warren Buffet viste sig nemlig at være en enormt dygtig såkaldt value investor. En strategi, hvor man køber aktier, der er værdisat lavere end deres reelle regnskabsmæssige værdi.

Blandt de rigeste amerikanere er han lidt af en 'Rasmus modsat', da han plæderer for højere skatter for de rige. Han siger selv, at han betaler godt 17 procent i skat, og det er alt for lidt, mener han, og langt mindre end den almindelige arbejdende amerikaner.

Udover sine krav til politikerne om højere skatter, har han på forhånd doneret langt det meste af sin formue til Bill Gates fond for velgørende formål. Dog først gældende fra den dag, han selv dør.

Afkast på 580.000 procent

Han har skaffet investorerne i sit selskab et afkast på mere end 580.000 procent siden 1965.

Til sammenligning har det øvrige amerikanske aktiemarked givet en afkast på 7.400 procent i samme periode, og det er derfor ingen tilfældighed at en af de mest sagnomspundne investorer, verden endnu har set, Warren Buffet, også bliver kaldt 'Oraklet fra Omaha'.

Manden, der i dag er blevet 82 år, har flere gange været helt på toppen af Forbes liste over verdens rigeste, og han er i dag verdens næstrigeste mand.