Her sætter vi boligen mest i stand

Det er sønderjyderne der sætter mest i stand, når de overtager en ny bolig. Det er til gengæld københavnerne, der bruger flest penge på det. Se stor oversigt nederst.

To ud af tre boligkøbere kaster sig ud i større eller mindre istandsættelsesprojekter, når de overtagerden nye bolig. Omfanget af istandsættelsen svinger dog markant fra region til region. Det samme gælder de beløb, der bliver brugt på istandsættelsen Det viser en ny undersøgelse fra mæglerkæden EDC.

I kategorierne indvendig maling, udskiftning af vinduer, renovering af terrasse og have samt ændring af boligens planløsning, er sønderjyderne landets absolut flittigste, og også i de øvrige kategorier, er de højt placeret.

Københavnerne foretager klart færrest istandsættelser. Ikke i én eneste af de ti undersøgte istandsættelses-kategorier markerer region Hovedstaden sig som den mest aktive.

Københavnerne bruger flest penge

Til gengæld indtager københavnerne førstepladsen i ni ud af ti tilfælde, når man ser på hvem der spenderer flest penge, når de sætter i stand. Eksempelvis bruger boligkøbere i region Hovedstaden 33% mere på en tilbygning end i region Syddanmark, hvor der bruges næstmest.

Renovering af badeværelset er 22 procent dyrere i region Hovedstaden end nummer to på listen, region Sjælland. Ligeledes bliver det henholdsvis 16 procent og 15 procent dyrere for københavnerne, når de udskifter døre og vinduer samt renoverer terrasse og have end i de næstdyreste regioner.

- Det er i hovedstadsregionen, at vi både finder landets dyreste kommuner og landets højeste lønniveau. Derfor er det forventeligt, at nogle boligkøbere i disse områder vælger dyrere løsninger og materialer, end man generelt set gør andre steder i landet, siger Birgitte Ringbæk, kommunikationskonsulent i EDC.

Hver tredje er tilfreds fra starten

Undersøgelsen, der er baseret på svar fra flere end 700 boligkunder, der har købt villa eller ejerlejlighed hos EDC, viser også at boligkøbere årligt omsætter for op mod 6,8 milliarder kroner hos håndværkere, byggemarkeder, møbelforretninger og andre forretningsdrivende.

Kun cirka hver 3. boligkøber betragter deres nye bolig som så indflytningsklar, at de ikke bruger udgifter til at sætte den i stand.

Herunder kan du se en oversigt over, hvordan nye boligejere vælger at renovere og hvad de betaler for det:

-

-