Enlige mødre bor oftest i lejebolig

Tre ud af fire enlige mødre bor til leje mod halvdelen af fædrene. Det skyldes lønforskel, siger økonom

Flere end tre ud af fire enlige mødre med hjemmeboende børn bor til leje. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

77 procent af mødrene sidder i en lejebolig mod kun 49 procent af de enlige fædre.

Ifølge boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann er der flere grunde til, at færre kvinder bor i andels- eller ejerbolig. Men den primære årsag er lønforskellen mellem kvinder og mænd.

- Når vi ser på mænd og kvinder, så er der en lønforskel til mændenes fordel. Og når man skal kreditgodkendes til en bolig, der er stor nok til, at man kan have børn der, så skal man jo have en økonomi af en vis størrelse, siger hun til Ritzau.

Ung forælder

Hun påpeger også, at kvinder generelt får børn i en tidligere alder end mænd, hvilket giver mændene et forspring på arbejdsmarkedet.

Derudover er kvinderne mere forsigtige, nĂĄr der skal investeres i bolig:

- Mænd er generelt mere risikovillige i deres økonomi end kvinder. Og man sidder jo noget mere sikkert i det, når man har en lejebolig, fordi boligens værdi ikke kan stige eller falde, siger Lise Nytoft Bergmann.

Grovere opgaver

Dog har det også betydning, at mændene traditionelt set har mere mod på at løse grovere opgaver i hjemmet.

- Kvinderne ordner det mere huslige. Og når man står med en lejebolig, så har man altså mulighed for at ringe efter en vicevært, hvis afløbet er stoppet. Det har man ikke, hvis man sidder i en ejerbolig, siger hun.

Det er imidlertid ikke kun enlige mødre med hjemmeboende børn, som i overvejende grad bor til leje. 73 procent af de enlige mødre, hvis børn er flyttet hjemmefra, bor også i en lejebolig.

Tallene viser i øvrigt, at knap halvdelen af danskerne bor til leje, og at 79 procent af alle husstande bestående af ægtepar bor i ejerbolig.