Business

Spar kassen på strøm: Kæmpe guide til dit hjem

Der er mange måder at spare rigtig mange penge på, hvis man tænker lidt over sit elforbrug. Se hvordan her

Regeringen vedtog sidste år, at elforsyningen skal i udbud i 2013. Det betyder, at op mod 1,7 mio. danskere i disse uger modtager et brev, der beder dem tage stilling til, hvilken eludbyder de vil benytte (se artiklen'Sådan vælger du den billigste strøm'via link til højre.)

Der er mange penge at spare på at vælge den rette udbyder - men der er også rigtig mange penge at spare på strømmen generelt i sin husholdning, hvis man blot tænker sig lidt ekstra om i hverdagen.

Tv2.dk har i samarbejde med Mads Lindevall Kristiansen, projektkonsulent ved Energistyrelsen, og med EnergiFyn, lavet nedenstående liste over elspareråd, som kan gøre din elregning betydeligt mindre hver måned:

Køleskabet (og fryseren)

Man kan spare ca. 10 procent af køleskabets elforbrug, hvis man sænker temperaturen 2 °C i det rum, hvor det står. Altså typisk i køkkenet.

Det er også en god idé at holde øje med temperaturen i både køleskabet og i fryseren. For hver grad, man sænker temperaturen, stiger elforbruget med 5 procent. Så hold temperaturen på 5 °C i køleskabet og på minus 18 i fryseren - og ikke koldere.

Et godt tip til alternative energibesparelser i køleskabet er at tø madvarer fra fryseren op her - så får køleskabet kulde fra frostvarerne, og man sparer strøm. Det tager dog lidt længere tid, hvad man lige skal indregne.

Læg omvendt ikke varme ting i køleskabet, og luk hurtigt døren igen, når du skal have ting derindefra.

Vaskemaskinen

Køb ikke en for stor maskine. Store 7-8 kg-maskiner bruger både mere energi og mere vand pr. vask end mindre maskiner.

Man kan også købe koldtvandsvaskemiddel til sin vaskemaskine og derved vaske ved lavere temperaturer, og man kan uden problemer springe forvasken over, med mindre tøjet er meget beskidt.

Har du kun lidt finvask, så vask det i hånden i stedet for at bruge en hel maskinvask på det. Vaskemaskinen skal altid være fuld (ca. med plads til en knyttet hånd for oven).

Tørretumbleren

Det koster ca. 6 kr., hver gang man tørrer sit tøj i en tørretumbler. Så fravælger man tørretumbling tre gange om ugen i sommerhalvåret og én gang om ugen i vinterhalvåret, kan man ifølge Energistyrelsens beregninger spare 364 kWh om året - eller 728 kr.

Det er desuden vigtigt at åbne for vinduerne og lufte ud, hvis man tørrer tøjet indenfor. En typisk vask fordamper nemlig 2,25 liter vand, og det kan være skidt for indeklimaet.

Vælger man at bruge tørretumbleren, kan man spare energi ved at centrifugere tøjet i vaskemaskinen først.

Centrifugering i vaskemaskinen giver mindre vand i tøjet, hvilket betyder kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug. Hvis man tre gange om ugen tørrer tøj, der er centrifugeret ved 1.600 omdrejninger frem for 1.000 omdrejninger, kan man spare 125 kWh eller ca. 250 kr. om året.

Det er også vigtigt ikke at putte for meget tøj i tørretumbleren. For meget tøj forlænger tørretiden og giver et højere elforbrug.

Cirkulationspumpen

Vælg en A-mærket cirkulationspumpe. Den bruger 4-5 gange mindre strøm end en gammel pumpe.

Opvaskemaskinen

Ligesom vaskemaskiner bruger store opvaskemaskiner også mere energi og vand pr. vask end mindre maskiner, så køb kun efter behov.

Og opvaskemaskinen skal fyldes helt op, inden man sætter den i gang. Så sparer man ikke bare el og vand, men slider også mindre på maskinen.

Brug det kortest mulige program og den lavest mulige temperatur, som er tilstrækkelig til at vaske opvasken ren. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 procent mindre strøm end en opvask ved 65 °C

Skyl ikke af Det er en myte, at man skal skylle servicet af, før man sætter det i opvaskemaskinen.

Moderne opvaskemaskiner kan sagtens vaske rent, selvom man kun skraber maden af tallerknerne. Hvis man lukker lågen helt, når man har puttet det beskidte service ind, så tørrer madresterne ikke ind.

Ovnen

Alle madvarer, der skal have samme temperatur, kan tilberedes samtidig. Hvis f.eks. kød tilberedes samtidig med kartofler og kage, kan man spare ca. 60 procent af ovnens elforbrug. I en varmluftovn kan man sagtens bruge flere plader på samme tid.

Udnyt for- og eftervarmen Man kan uden problemer udnytte ovnens forvarme ved at sætte alle sine retter i den kolde ovn og herefter indstille temperaturen.

Efter den tilberedningstid, som fremgår af opskriften, slukker man ovnen igen, og lader maden stå i ovnen i yderligere 5-10 minutter. Det sparer 10-25 procent strøm.

Tø op først Det tager længere tid og bruger ca. 30 procent mere strøm at tilberede en frossen steg i ovnen end en optøet, har Energistyrelsen regnet ud. Tø op i køleskabet i god tid i stedet. Det sparer strøm, og stegen bliver bedre.

Brug mikroovnen Man kan spare meget strøm ved at opvarme og tilberede små portioner i mikrobølgeovn i stedet for i en almindelig ovn eller på en kogeplade.

Man kan spare helt op til 75 procent af elforbruget med en mikrobølgeovn.

Emhætten

Emhætter bruger 1,5 gange mere energi på højeste end på laveste blus. Skru først op, når maden oser - og hold en dør eller et vindue åbent i rummet imens.

Rens fedtfilteret en gang om måneden, da fedt hæmmer emhættens effektivitet.

Computeren

Man skal indstille computeren til at gå i sleep, når man ikke bruger den. Den stationære bør gå i sleep efter 10-15 minutter uden brug, og den bærbare bør gå i sleep, når man lukker skærmen ned.

Det er også en god idé at anskafe sig en elspareskinne. Elspareskinnen slukker alt computerens udstyr, når man slukker for computeren.

Bærbare computere bruger markant mindre strøm end stationære (ned til under en fjerdedel), så hvis man kan klare sig med det, er det en god idé kun at bruge bærbar.

Spillekonsoller skal altid slukkes helt, da de selv i standby-tilstand bruger meget strøm.

Fjernsynet

De vigtigste strømsparende tv-råd er at huske at slukke for fjernsynet, når man ikke bruger det, og aldrig bruge tv'et som radio.

Ældre fladskærms-tv kan bruge op til 600 watt. Hvis man har det tændt 1 time ekstra om dagen, kan det derfor koste ca. 480 kr. om året i ekstra elforbrug.

Sluk for kontakten På et ældre tv kan standby-forbruget være på 10-12 watt, og det koster ca. 200 kr. om året på elregningen. Så sluk på selve tv'et eller på stikkontakten.

Mange har video, dvd, digitale modtagere eller andre apparater ved siden af tv'et, der måske ikke bliver slukket, når tv'et slukkes. En elspareskinne slukker det hele, når man slukker tv'et.

Ellers så sluk for stikkontakten.

Belysningen

Salg af glødepærer er blevet totalforbudt af EU i år, men derfor kan det jo godt være, man har nogle gamle liggende eller i brug.

I så fald er det en ekstremt energisparende idé at skifte dem ud.

Generelt kan man sige, at det er en god idé at bruge A-pærer til alt lys. De har en levetid på minimum 6.000 timer og kan tændes og slukkes mindst ligeså mange gange. De bruger en fjerdedel så meget strøm som almindelige glødepærer, og belysning udgør typisk omkring 20 procent af en husstands elforbrug.

Man skal i øvrigt være opmærksom på, at de nye elsparepærers kraftighed måles i Lumen og ikke i Watt. Se boksen til højre.

Har du andre gode elspareråd? Så send dem tilbjah@tv2.dk