Mismod på skrump på boligmarkedet

Mismodet blandt danske boligejere, der har sat deres bolig til salg, er på skrump. Færre tager boligen af markedet igen.

For hver gang, der bliver solgt en bolig, så fjernes der 1,4 bolig fra salgslisterne på internettet. Det er en fremgang i forhold til slutningen af 2011, hvor der blev fjernet cirka 1,7 bolig fra salgslisterne, for hver gang, der blev solgt én bolig. Det viser nye beregninger fra Realkredit Danmark.

- Med andre ord er der færre danske boligejere, der har sat deres bolig til salg, som ender med at opgive et salg, siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Tilbage i slutningen af 2008 og starten af 2009, da krisen på boligmarkedet kørte på sit højeste, var denne "mismodsfaktor" helt oppe i omegnen af faktor 2 - dvs. for hver gang, der blev realiseret et boligsalg, så blev der fjernet to boliger fra salgslisterne - og dermed blev der opgivet et salg af en bolig, hver gang der blev solgt en.

'Sjovest' at sælge en lejlighed

De nye beregninger fra realkreditinstituttet viser ligeledes, at det så absolut er sjovest at være sælger af ejerlejligheder i øjeblikket.

Der er nemlig endnu færre, der opgiver salg på dette marked frem for på boligmarkedet generelt. Hvor der som før nævnt blev fjernet omkring 1,4 bolig per salg i første kvartal i år, så er faktoren "blot" 1,2 på markedet for ejerlejligheder. Det er på det laveste niveau siden slutningen af 2009 og starten af 2010.

- Det i sig selv er dog knapt så overraskende med tanke på, at både udbudstider og prisudvikling over de senere kvartaler har udviklet sig mere gunstigt på markedet for ejerlejligheder sammenlignet med resten af boligmarkedet, siger Christian Hilligsøe Heinig.

For tidligt at juble

Det er dog for tidligt at bryde ud i jubel over det bedrede boligmarked, mener han.

- Det stadig med vores øjne en overdrivelse at sige, at foråret for alvor har fundet vej til boligmarkedet. Der er dog ingen tvivl om, at boligmarkedet har været i gradvis bedring igennem 2012 og ind i starten af 2013.

Bedringen på boligmarkedet har vist sig ved stabile priser på huse og pæne prisstigninger på ejerlejligheder, mens handelsaktiviteten er stigende, om end fra et lavt niveau i en historisk kontekst.

- Det er formentlig også den primære forklaring på, at færre danske boligejere i øjeblikket opgiver salg af boligen - det er næppe et resultatet af, at danskerne over de seneste kvartaler i større grad har justeret forventningerne ned til, hvad de skal have i pris ved et boligsalg, siger cheføkonomen.